Anja Pärson: ”Man förstod inte omfattningen”

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

1 av 5

fredag möts de två finalisterna Anja Pärson och Jesper Blomqvist i säsongens sista Let’s Dance.

Båda dansparen verkar sprudla av förväntan inför danskvällen, men erkänner också att de fått sätta mycket åt sidan för att klara av perioden.

– Det var ganska chockerande innan jag hittade balansen, berättar Anja Pärson på genrepet.

Anja Pärson och hennes danspartner har på sig matchande svettband med inskriptionen ”#Callanja”. På frågan gällande deras välmående inför finalen sjunger de tillsammans i olika tonlägen ”bra”.

– Det här är vår lilla hashtag ”Callanja”. Det är för publiken vi gör det, säger Calle Sterner och pekar skrattande på sitt svettband.

Danspartnerna verkar verkligen ha funnit mycket goda vänner i varandra under säsongen, något som även Anja Pärsons fru, Filippa Rådin bekräftar.

”Jag kommer inte få ihop det här”

Men säsongen har inte enbart varit fri från motgångar. Anja Pärson berättar om de första träningsveckorna, då påfrestningen var stor.

– Man förstod ju inte omfattningen när man tackade ja. Jag bor ju i Umeå och har tre barn och vi har ett företag. Det var ganska chockerande innan jag och Filippa visste hur vi skulle jobba kring det, säger Anja.

Och fortsätter:

– Så tror jag att de flesta känner. Det är när man får den första chocken och tänker ”Jag kommer inte att få ihop det här”. Men när man känner att man har stöd, då löser man det.

Mentala berg och dalbanor

Anja Pärson är en av Sveriges största elitidrottare och har bland annat ett OS-guld och sju VM-guld i bagaget. Hon tror att hennes bakgrund har varit henne till godo i den nu pågående danstävlingen.

– Jag hade liknande träningsrutiner när jag tävlade i skidor. Och jag tror att Jesper är likadan. När man hetsas mycket och det blir mentala berg och dalbanor, då har vi gjort det här förut. Jag har stått inför ett OS en gång och tänkt ”jag kan inte åka skidor” och sen i nästa sekund ”Yes, jag är bäst”, berättar Anja.

”Dans är ganska likt skidåkning”

Hennes dansrival Jesper Blomqvist är inne på liknande spår när han resonerar i huruvida han haft fördel i Let´s Dance av sin karriär som fotbollsproffs.

– Man är van att träna intensivt och ladda upp inför något. Men sen är ju fotbollspelare väldigt stela och klumpiga, säger Jesper Blomqvist och skrattar.

Han tror dock att Anjas karriär är mer fördelaktig i Let´s Dance än hans.

– Det är ganska likt det här med skidåkning, att man går in i sig själv, memorerar stegen. Jag kan se henne när hon sitter i greenroom innan och fokuserar och sen bara går ut och presterar sina en och en halv minut och sen kommer nästa sak. Där har hon en klar fördel, säger Jesper.

Chockerande orolig

Anja Pärson har under säsongen ådragit sig flera skador. Men hon försöker att tränga undan de negativa tankarna och fokusera på målet.

– Man märker på kroppen nu att det är slutet, kroppen är sliten. Jag är chockerande orolig inför finalen.

Berätta om den oron!

– Det är så mycket i huvudet, så man knappt vet vad man heter. Det är shownummer, det är öppningsnummer med dansarna. Det är steg och det ska bytas scenkläder. Jag tänker såhär: Jag följer efter Calle så går det säkert bra.

Calle är inte sen med att fylla i:

– Och jag tänker att jag följer efter Anja så går det säkert bra, säger Calle Sterner och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM