Lasse Sigfridsson efter bråken: ”Jag fick slita som ett djur”

Har fullt av spelningar i sommar och höst – och ny singel på gång

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Amanda Sigfridsson
Det våras för Lasse Sigfridsson efter Lasse Stefanz-bråken

NÖJE

Lasse Sigfridsson fick ”slita som ett djur” efter att han sparkades från Lasse Stefanz.

Men nu är han på grön kvist, med spelningar i sommar och en ny singel på gång.

– Det förringar inte vad de gjorde, de tog mitt levebröd ifrån mig, säger han.

Det vankas ny sommar för Lasse Sigfridsson, 64.

Samtidigt som de forna bandkamraterna i Lasse Stefan firar 50 år med sommarturné och ny skiva till midsommar har Sigfridssons karriär onekligen levt vidare på egen hand.

– Det snurrar på mycket bättre än vad jag hade trott när jag drog igång detta, jag klarar mig, säger han och tystnar.

Det förringar inte vad de gjorde, de tog mitt levebröd ifrån mig

Varken han eller vad som utvecklats till en form av nemesis, tidigare kollegan Olle Jönsson är sugna på att prata om fejden som blivit en följetong sedan 2012. Men ämnet är svårt att undvika.

– Det förringar inte vad de gjorde, de tog mitt levebröd ifrån mig. Jag fick slita som ett djur när jag fick sparken, det var inte en krona som kom in på mitt konto. Det tog faktiskt ett halvår, när det första plattan kom, innan arrangörerna fattade att jag tänkte fortsätta med musik och bokningarna kom in, säger han.

Hur ofta tänker du på bråket?

– Varje gång de uttalar sig dumt i nån tidning och försöker framstå som att de inte gjort nåt fel, då kommer det upp till ytan igen. Man blir irriterad. De försöker framställa det som att jag gjorde något fruktansvärt som gjorde att de var tvungna att sparka mig. Det är fruktansvärt att läsa, det var inte alls på det viset, men det kommer nog alltid vara så, så jag får försöka leva med det.

Spelar med familjen

Han har släppt fem soloskivor och precis kommit hem från spelningar i Turkiet. Nu påbörjar han inspelningen av sommarsingeln ”Sjung en sång med mig” ihop med sin familj. Konstellationen Familjen Sigfridsson består av honom själv, musikalsonen Emil, Emils hustru Zara från bandet Sarek och deras barn Ängla, Vilda och Älvin.

– Vi har fantastiskt roligt ihop, det är ju ett sätt att umgås när vi träffas och pratar om vad vi ska göra framöver.

I sommar vankas turné, både solo och med familjen, då och då på scen ihop med Christina Lindberg. I höst åker han och Emil på höstturné.

Men mestadels spelar han på större allsångskvällar eller kuskar runt i den skånska myllan med ljud- och ljusutrustning inpackat i sin Volkswagen Tiguan.

– Jag trivs bra här i södra Sverige, jag har de spelningarna jag vill ha. Jag gör någon avstickare uppåt om jag får erbjudanden som känns kul, på söndag spelar jag i Norge. I januari var fjärde året i rad som jag spelade på en dansfestival på Gran Canaria, säger han.

”Vi fick inte en spänn”

Strax före dess, i december fick Lasse Sigfridsson efter ånga års tvist med sina forna vänner rätt till en aktieutdelning på 170 000 kronor. Men royaltybråket är ännu ouppklarat: intäkterna från bandets låtar går fortfarande in i Lasse Stefanz aktiebolag.

– För tre år sedan släppte de en samlingsbox med alla låtar vi spelat in. Varken jag, Hasse eller Anders som varit med har fått en spänn. Det är ju helt fel. Det är klart att jag grunnar på hur man kan gå vidare med det men jag hoppas att vi kan komma till någon lösning, säger han.

Jag kanske har mina aningar, men det håller jag för mig själv. De kommer de aldrig erkänna något ändå

Olle Jönsson menar att de alltid har fått pengarna till bolaget och att det är upp till skivbolaget att ändra på det men påpekar att Lasse fortfarande är delägare.

Vad är det som hänt som gör att ni inte kan reda ut det här och gå vidare?

– Det får du fråga dem. Jag vet varför, men det håller jag för mig själv. De kommer de aldrig erkänna något ändå så det är ingen idé att jag säger något.

Kommer du någonsin berätta vad som hände, i en bok till exempel?

– Nja, det vet jag inte. Det beror på vad de säger framöver.

Olle Jönsson vill inte kommentera saken.

– Jag förstår att han säger så, han vet vad det gäller. Vi önskar honom all lycka till med spelningar och karriären, säger han kort.

Men cirkeln sluts, bandets gamla fans är även med Lasse Sigfridsson, vare sig det är små spelningar i kyrkor och PRO, eller allsångskvällar med 3–4 000 i publiken.

– Jag har nog aldrig haft så mycket inbokat som nu. Folk är intresserade av att boka in oss lite överallt i landet. Jag kan välja de spelningar jag vill och det är jag tacksam för. Jag ser fram emot den här sommaren, det gör jag.

Publicerad:

LÄS VIDARE