Mejla

Jan-Olov Andersson

Debutanterna var helt chanslösa i ”På spåret”

Duon Appelgren och Fredholm blev utklassade

Mikael Appelgren och AnnaMaria Fredholm räckte inte till.
Mikael Appelgren och AnnaMaria Fredholm räckte inte till.

Tyvärr blev det aldrig mycket till match.

Nya sportduon Mikael Appelgren och AnnaMaria Fredholm vann en enda delfråga, den som handlade just om sport, annars var de totalt chanslösa mot rutinerade Isobel Hadley Kamptz och Kalle Lind.

När ett lag är så överlägset, försvinner lite av charmen med ”På spåret”.

Visst, att se programmet är ju inte bara att se vilket lag som vinner.

På spåret” är ju också ett slags interaktivt program, då man kan tävla mot varandra i tv-soffan eller i lag mot de tävlande i programmet. Fast där blir det ju aldrig rättvist, man hör ju till exempel deras funderingar kring ledtrådarna till resmålen.

Och greppet om publiken behåller SVT:s flaggskepp. Hittills den här säsongen är tittarsiffrorna 2 160 000, 2 254 000, 2 407 000 och 2 146 000.

Vanna bara en fråga

I samband med fredagens sändning kunde säkert många av de som tävlade hemma i vardagsrummet glatt konstatera att de åtminstone var bättre än debutanterna Mikael Appelgren och AnnaMaria Fredholm.

De kom som bäst fram till resmålen Brasilia, Vadstena och Bukarest på fyra poäng. De kammade noll på åtskilliga av delfrågorna. De vann över huvud taget bara en enda delfråga, den som handlade om sport, om vilka lopp som ingår i En svensk klassiker.

De höll ändå humöret uppe. Nästa vecka väntar match mot förra säsongens vinnare Parisa Amiri/Gunnar Wettergren.

Brrrr…

Kalle Lind och Isobel Hadley Kamptz vann komfortabelt.
Kalle Lind och Isobel Hadley Kamptz vann komfortabelt.

Så bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Isobel Hadley Kamptz/Kalle Lind. Hon är vass krönikör, kulturskribent och författare. Han är krönikör, författare och programledare, som på ett kul sätt har snöat in på udda kultur och märkliga fenomen. Aktuell med en biografi om Hans Alfredson. Hadley Kamptz är betydligt mer uppsluppen än vad man kan tro av de seriösa ämnen hon annars skriver om. Han gör hela tiden småroliga iakttagelser. Paret är oerhört samspelta och går in i tävlingen med bra självförtroende, de har som bäst tidigare en finalplats. Vann nu överlägset med 38-17.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Mikael Appelgren/AnnaMaria Fredholm. Han kallas ”Äpplet” och tillhörde under 1980- och 1990-talen världseliten i bordtennis. Han vann, i lag och singel, elva EM-guld och fyra VM-guld. Hon är kulturvetare, journalist och författare. Debuterade med romanen ”Välkommen ut på andra sidan”, en berättelse med feministiska förtecken om tre kvinnor, för sju år sedan. Annars är hon mest känd för att bevaka sport, främst i SVT Sport, där hon i Vinterstudion bland annat har bevakat skidskytte. Debutanter i ”På spåret” och… det märks. Blev utklassade i första matchen.

Systerduon Jenny och Cecilia Vaz.
Systerduon Jenny och Cecilia Vaz.

Så bra var musiken:

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vaz. Systerduon Jenny och Cecilia Vaz gjorde en trivsam version av Cornelis Vreeswijk-låten ”Deirdres samba”, även om den varken var i närheten av originalet eller Anne-Lie Rydés tolkning. Ännu bättre var Jenny Wilson vid sångmikrofonen, i en dramatisk cover av Roky Ericksons ”Night of the vampire”. En kultartist med betoning på kult, inget av lagen hade uppenbarligen en aning om vem han var (han gick bort i maj i fjol, 71 år gammal).

Några bisarra repliker:

Askersund påminner lite om en pudel, om man är välvillig. (Fredrik Lindström beskriver staden från ovan, med anledning av att resmålet Brasilia ser ut som ett flygplan från ovan).

Det var det och Brazilian, intimrakning och lite fotboll, story of my life. (AnnaMaria Fredholm hörde namnet Kaka och började få upp ett spår på resmålet Brasilia).

Det är ett tv-program, du och Persbrandt gör Krogrännet. (Kristian Luuk till Fredrik Lindström, apropå en krogtur som ”Äpplet” hade deltagit i).

Publisert:

LÄS VIDARE