Svindyrt pris för tv-spel som aldrig blev av

Av:  TT

Så här ser den ut, Nintendos och Sonys gemensamma konsol som aldrig släpptes. Pressbild.
Så här ser den ut, Nintendos och Sonys gemensamma konsol som aldrig släpptes. Pressbild.

En gång i tiden skulle Sony och Nintendo göra en tv-spelskonsol ihop. Men samarbetet sprack – och nu säljs den kanske sista kvarvarande prototypen av konsolen som aldrig blev av.

Prislappen: Flera miljoner kronor.

Den kunde ha skrivit tv-spelshistoria, Nintendos och Sonys gemensamma tv-spelskonsol i början på 1990-talet.

Förutom att spela upp Super-Nintendo-kasetter fanns en inbyggd skivspelare för den då spännande nya cd-tekniken.

Men konsolen nådde aldrig längre än prototypstadiet. Det brukar beskrivas som så att när Nintendo såg den dåvarande konkurrenten Segas cd-satsning floppa, så drog man sig ur samarbetet. Sony fortsatte dock på egen hand och släppte sin Playstation ett par år senare, 1994, i Japan.

Nintendo fortsatte å sin sida att satsa på kasetter och släppte 1996 Nintendo 64. Den gemensamma satsningen föll i glömska, och har med åren omgärdats av mytbildning.

Nu säljs ett av de få – möjligtvis den enda kvarvarande – prototypen av Sonys och Nintendos konsol. Den kan fortfarande spela upp kassetter och har lagats så att cd-spelaren kan spela upp musik, meddelar auktionskammaren Heritage Auctions.

Den som är köpsugen på tv-spelshistoria får dock räkna med att hosta upp en rejäl slant. I skrivande stund är priset uppe i 350 000 dollar, motsvarande 3,4 miljoner kronor.

Publisert: