Malin Olsson: Pappor skickar telefonnummer

Sommarlov-programledaren om skamliga förslagen

Hon är ”Sommarlov”-veteranen – som vet hur man avfärdar pappornas skamliga förslag.

När Malin Olsson gör sin nionde sommar som barnens favoritprogramledare på SVT blir det dock utan publik.

– Vi är kompisarna som alltid är där och aldrig sviker när det är oroligt runtomkring, det känns viktigare än någonsin faktiskt, nästan som att man gör en samhällstjänst, säger hon.

Hon beskriver det som ”det roligaste och mest betydelsefulla programmet” hon gjort i sin karriär, med en publik som överöser henne med kärlek.

– Det är som att göra ett ”Allsång på Skansen” varje dag i veckan, med ännu mycket mer publik och där alla älskar dig. Det märks när man blir igenkänd på stan. Det är total kärlek, säger Malin Olsson, 38.

– Det som skiljer sig från att göra program för vuxna är att barn som inte tycker om något skiter i att lägga någon vikt vid det, då tittar man bara inte. Vi vuxna gillar att klaga när vi tycker att något är dåligt, men från de barn som ser på ”Sommarlov” får vi bara kärlek.

Får telefonnummer

Och föräldrarna som tittar med sina barn klagar inte heller?

– Det är ingen som hoppar på oss personligen i alla fall, det har jag aldrig varit med om.

Har du sluppit ifrån skamliga förslag från papporna i publiken också?

– Haha, det har väl hänt att det kommit lite, men det är mer på nätet i så fall, folk som skriver i direktmeddelanden eller skickar sitt telefonnummer. Ibland när nån kommer fram och ska ta en bild till sin son kan jag ibland få känslan att bilden nog egentligen är till honom själv och att han ska visa den för sina vänner, säger Malin Olsson och skrattar.

Malin Olsson har fått en del telefonnummer från pappor under åren som barnprogramledare.
Malin Olsson har fått en del telefonnummer från pappor under åren som barnprogramledare.

Ingen publik

Det är nionde säsongen som Malin Olsson leder ”Sommarlov”, den här sommaren så hon har lärt sig att genomskåda dem som inte är helt ärliga.

– Det blir lite lätt genomskinligt. Ibland retas jag tillbaka: ”är det du eller sin son som ska ha bilden”. Det får man kosta på sig, säger hon och skrattar.

Den här sommaren blir det dock ingen publik på plats när ”Sommarlov” sänder måndag till fredag från Malmö.

– Det är jättesorgligt på alla sätt och vis, det har varit ett av våra stora driv. Men känner sig som en rockstjärna när man kliver ut där tidigt på morgonen med alla barn. Men vi kör på, inget ska stoppa oss. Vi är kompisarna som alltid är där och aldrig sviker när det är oroligt runtomkring, det känns viktigare än någonsin faktiskt, nästan som att man gör en samhällstjänst, säger Malin Olsson.

Ida On, Markus Granseth, Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick kommer synas i årets ”Sommarlov”.
Ida On, Markus Granseth, Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick kommer synas i årets ”Sommarlov”.

Tar eget sommarlov också

För henne blir det dock en kortare säsong än vanligt. Kollegorna Alexander Hermansson, Angelika Prick, Markus Granseth och Ida On får hålla ställningarna så att Malin Olsson kan ta lite längre ledighet tillsammans med sitt eget barn istället för att hålla alla andras barn sällskap i tv-rutan.

– Jag insåg förra sommaren att jag ville vara mer ledig med Blanka, så att hon inte behövde gå på förskolan för att mamma skulle jobba hela sommaren.

Malin har dottern Blanka, 3, tillsammans med sambon, artisten och musikern Simon Peyron, 26.

Har hon koll på vad som är mammas jobb?

– Ja, lite i alla fall. Mamma jobbar med sommarskuggan, enligt henne, säger Malin och skrattar.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE