Molly Sandén om Avicii: ”Drog sig ofta undan”

Berättar i Sommar i P1 om Tim ”Avicii” Bergling

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Molly Sandén fick följa med Tim ”Avicii” Bergling på en av hans spelningar i Las Vegas.

Där insåg hon att turnélivet tog hårt på dj-stjärnan och att det var tydligt att han inte mådde bra.

– Han drog sig undan. Det fanns stunder då jag försökte fråga honom om det, men jag var för ung, säger hon i ”Sommar i P1”.

När Molly Sandén, 27, hade påbörjat sin artistkarriär i Los Angeles umgicks hon med dj-stjärnan Tim ”Avicii” Bergling. Vid ett tillfälle fick hon följa med honom och hans entourage till Las Vegas för att närvara vid en spelning.

I ”Sommar i P1” berättar hon om resan och hur alla i Tim Berglings team fick en egen hotellsvit och fri tillgång till hotellets minibar samt restaurang. Det som för Molly Sandén var en revolutionerande lyx, och som slutade i hummer och kaviar, var för Tim Bergling en plåga. När de andra väntade på maten drog han sig undan och gick in på sitt rum för att vila.

– Han gjorde ofta så, drog sig undan. Det fanns stunder då jag försökte fråga honom om det, men jag var för ung. Jag hade inte verktygen, ingen av oss hade det. Det var tydligt att han inte mådde bra. Medan jag och hans vänner sprang runt och filmade oss själva i de fyra olika badrummen, och alla lyxiga överdrivna faciliteter i hans mastersvit på säkert 400 kvadratmeter, gick han direkt in i ett av sovrummen och släckte alla lampor, säger Molly Sandén.

1 av 2 | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Molly Sandén.

”Men han mår inte bra”

Tidigare samma dag hade Molly Sandén hört ”Avicii” betona att han och hans kropp inte orkade med turnélivet. Där och då bestämde hon sig för att prata med Tim efter hans spelning och uppmana honom att ta en paus.

– När hans show är färdig tar jag mig in i logerna för att prata med honom. Det är en enorm utomhusklubb med swimmingpools och upplysta palmer. Ovanför exploderar fortfarande fyrverkerierna från avslutningsnumret och poolen är fylld av konfetti, säger hon och fortsätter:

–Jag måste visa mitt backstagepass för sju olika vakter innan jag till slut når Tims loge. Men den är tom. Hans assistenter berättar för mig att han redan flugit vidare till Tyskland. “Men han mår inte bra”, säger jag ut i luften. De ler och skakar uppgivet på huvudet. ”The show must go on”.

Dog förra året

”Avicii” dog den 20 april förra året under en resa i Oman. Några dagar efter Tim Berglings bortgång gick hans familj ut med ett öppet brev där de berättade om vad som hade hänt:

”Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid.”

Efter världsstjärnans död har hans föräldrar startat en stiftelse till hans minne, ”Tim Bergling Foundation”, som arbetar mot självmord och psykisk ohälsa.

”Sommar i P1” med Molly Sandén släpps som podd 10 augusti kl 07 och sänds i P1 kl 13.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN