Hårda kritiken mot populära festivalen: ”Skräp överallt”

Ekoparken kritiserar festivalen Lollapalooza efter nedskräpningen

Förbundet för Ekoparken tycker att det finns mängder av skräp kvar kring festivalområdet efter Lollapalooza.

Nu vill de att Länsstyrelsen granskar festivalen.

– Vi är djupt förgrymmade över att det här har skett, säger ordförande Richard Murray till Nöjesbladet.

Förbundet för Ekoparken, ett förbund som motverkar exploateringshotet mot natur- och kulturvärden för Kungliga nationalstadsparken i Stockholm, riktar hård kritik mot arrangörerna till festivalen Lollapalooza.

Ordförande Richard Murray hävdar att det är fullt med skräp och grus kvar på festivalområdet kring Ladugårdsgärde i parken på Gärdet och att stora delar av området stängdes av i nästan tre veckor.

– Vi har inget emot evenemang men då ska de respektera att det är i en nationalstadspark också. Vi har krav på att den ska skötas, biologisk mångfald ska fungera och den ska vara tillgänglig för en bredare allmänhet, säger han till Nöjesbladet.

Stoppade häckning

Murray säger att mycket av skräpet blåst vidare till hästhagarna som ligger på andra sidan av Greve von Essens väg.

– Det är så ohyggligt mycket småskräp. Lollapalooza påstår, enligt Djurgårdsförvaltningen, att de har städat men det har de verkligen inte gjort tillräckligt. Det är också en oändlig mängder med fimpar. Nu skulle det ju vara rökförbud på såna här tillställningar. Vi är djupt förgrymmade över att det här har skett och vill att Länsstyrelsen, som är högsta tillsynsorgan, utreder det här.

Jenny Rosen, styrelseledamot i Förbundet för Ekoparken, säger också att det påverkat sånglärkornas häckning i området. Sånglärkorna är klassad nära hotad och att de häckar i en storstad är, enligt Jenny Rosen, väldigt ovanligt.

– När man började bygga festivalen höll sånglärkorna på att häcka i det höga gräset. De höll på för fullt när maskinerna rullade in och grus lades över gräset. De blev helt enkelt undanträngda och kunde inte fortsätta häcka. Det är ganska allvarligt när det drabbar en rödlistad art i en nationalstadspark, säger hon.

Svarar på kritiken

Nöjesbladet har varit i kontakt med festivalarrangören Live nation som hänvisar alla frågor till Magnus Andersson, slottsfogde för Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

I ett mejl skriver Magnus Andersson:

”Vi skriver noggranna avtal med alla arrangörer, så även med Lollapalooza. I detta sägs det tydligt att arrangören ansvarar för att parken städas efter festivalen. Grovstädningen är förstås redan klar, men finstädningen, där mycket skräp plockas för hand, pågår fortfarande. Dock valde vi och arrangören att öppna Gärdet redan efter grovstädningen, så att allmänheten har full tillgång till parken. Varken vi eller arrangören är nöjda förrän finstädningen är klar och slutbesiktning har ännu inte skett”, skriver han och fortsätter:

”Precis som det står i Länsstyrelsens vård- och utvecklingsplan för parken vill vi att Gärdet ska erbjuda ”plats för större tillfälliga evenemang”, som idrottstävlingar, uppvisningar, konserter och musikfestivaler. Vi planerar därför våra upplåtelser med hänsyn till natur- och kulturintressen och välkomnar att Länsstyrelsen granskar Lollapalooza, så att eventuella misstag kan rättas till inför framtiden”.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN