Exfästmannen anklagar deckardrottningen för plagiat

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-07-18

Mari Jungstedt anklagas av exfästmannen Ruben Eliassen för att ha stulit hans texter.

Något deckardrottningen själv dementerar.

– Det är väldigt tråkigt och obegripligt att han gör så här nu, säger hon till Nöjesbladet.

Den norska författaren Ruben Eliassen hävdar att författaren, och tidigare fästmön, Mari Jungstedt använt hans texter i boken ”Det förlovade landet” från 2017. På Instagram lade han upp ett inlägg där han skrev ”När blev det okej att ge ut en annan persons text som sin egen?”. 

Inlägget har i efterhand tagits bort. I ett mejl till Nöjesbladet skriver Ruben Eliassen att det var förlaget Bonnier Rights som bad honom att ta bort inlägget för att hitta en lösning på situationen.

”De tycker att det är en fråga om pengar”

”Det här är bara den senaste av en lång rad händelser som gjort att bägaren runnit över.  Ja, texten i boken är min, jag har skrivit cirka 50 procent av boken. Vi kom överens om att Mari inte skulle använda den text jag hade skrivit, hon betalade mig för användningen av konceptet och karaktärerna och skulle skriva sin egen text, vilket hon inte gjorde. Hon använde min text trots att vi hade kommit överens. Och det finns mycket mer”, skriver Ruben Eliassen.

Han skriver vidare att han gärna återger hela berättelsen efter att Bonnier Rights försökt hitta en lösning, något han inte tror att de kommer att göra. 

”De tycker att det är en fråga om pengar när det verkligen handlar om anständighet”. 

Mari Jungstedt dementerar

Mari Jungstedt och Ruben Eliassen träffade varandra 2012. De förlovade sig några månader senare, flyttade ihop och började skriva böcker tillsammans. 2014 släppte de sin första bok ”En mörkare himmel” i en ny serie av kriminalromaner. Runt julen 2015 gick de skilda vägar och kom då överens om att Jungstedt skulle fortsätta att skriva på serien.

Hon säger att hon är helt oförstående till Ruben Eliassens anklagelser.  

– Det är mitt förlag och min agent som sköter det där. Jag har inte alls samma uppfattning. Vi har kommit överens och det finns ett avtal. Den här boken kom ut för flera år sedan så jag vet inte varför han tar upp det här nu. Det finns underskrivna papper på att jag skulle ta över serien. Väldigt tråkigt och obegripligt att han gör så här nu, säger hon.

Du kommer inte att ändra i boken?

Nej, absolut inte. Det är min text och min bok. Vi hade en glasklar överenskommelse och det finns papper på det.

Nöjesbladet har sökt ansvariga på Bonnier Rights.

ANNONS