Måns Zelmerlöw efter svåra tiden – gör gala för behövande barn

Drabbades av missfall: ”Det har varit några tuffa veckor”

Måns Zelmerlöw har ägnat tiden efter det tragiska missfallet åt att arrangera en gala för behövande barn tillsammans med Jonas Björkman.

På måndag direktsänds ”Walk with us” på Aftonbladet.

– Det är klart att det har underlättat att jobba och känna att man gör nåt vettigt med sin tid, säger han.

En skola för 300 elever, internat för 135 flickor som antingen är föräldralösa eller riskerar att utsättas för våld och övergrepp i hemmet, ett sjukhus och en kommande yrkeshögskola.

Allt drivs i Ngong utanför Nairobi i Kenya och bekostas av Måns Zelmerlöws, 34, och Jonas Björkmans, 48, stiftelse Zelmerlöw & Björkman foundation.

Men covid-19 har stoppat duon från att hålla sin årliga välgörenhetsmiddag för att samla in de fem miljoner kronor som årligen behövs för att hålla välgörenhetsprojekten igång.

Danny och Linda Pira medverkar

I stället kommer Zelmerlöw och Björkman, tillsammans med artister som Danny Saucedo, Sabina Ddumba och Linda Pira att på måndag hålla insamlingsgalan ”Walk with us – en kväll med Zelmerlöw och Björkman för ungdomars framtid”.

Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman.
Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman.

Galan direktsänds på Aftonbladet.

– Vi brukar normalt sett ha en gala på Hamburger börs som inte sänds någonstans. Där får vi in större delen av våra donationer från stora privata givare, men nu funderade vi över hur vi skulle få in pengar till våra elever på annat sätt, säger Måns Zelmerlöw.

– Så nu vill vi istället försöka nå ut brett med vilket fantastiskt jobb som görs i våra program. Gensvaret från artister har varit fenomenalt, det var otroligt lätt att få tag i artister. Och att Aftonbladet är med och direktsänder gör oss vansinnigt glada.

”Tuffa veckor”

Måns har jobbat med den tv-sända galan, som genomförs utan publik, i drygt en månad. För honom har det varit skönt att djupdyka i förberedelserna efter sin personliga tragedi i början av augusti. Hustrun Ciara, 33, drabbades tragiskt av missfall.

– Det är klart att det har underlättat att jobba och känna att man gör nåt vettigt med sin tid. Det är bra i alla såna här situationer.

Hur mår du?

– Jag mår bra, det är klart att det har varit några tuffa veckor, men vi mår bra nu.

Måns och Ciara Zelmerlöw.
Måns och Ciara Zelmerlöw.

Tillsammans med hustrun och barnen, Albert, 2, och bonussonen Archie, 6, har sommaren tillbringats i Båstad, men när Aftonbladet når Måns över telefon berättar han att de är i Tyskland, på väg tillbaka till hemmet i London.

– Skolorna börjar så vi måste tillbaka. Vi har haft hundarna med oss och därför åker vi bil. Det är väl ingen av oss som är jättesugen på att flytta hem. Det är masktvång här i Tyskland och även i England så när man har kommit från ett rätt så öppet Sverige så kommer det kännas rätt märkligt.

Vill öppna fler skolor

Måns Zelmerlöw som veckopendlar mellan Sverige och Storbritannien på grund av jobbet slipper i alla fall den annars obligatoriska tvåveckorskarantänen som brittiska myndigheter har infört, så på måndag kommer han att vara tillbaka på svensk mark för att kunna genomföra galan.

– Jag ser fram emot att få träffa alla artistkollegor, men framför allt att nå ut med information om vad vår stiftelse gör och vad vi har gjort de senaste åtta åren. Vi började med att bygga två klassrum och en matsal och sen har det växt. Nu går 300 elever där, vars föräldrar inte har råd att betala för den kommunala skolan. Vi har ett internat för 135 utsatta tjejer, vi har byggt ett sjukhus och håller på att bygga en yrkeshögskola, säger han.

Måns Zelmerlöw.
Måns Zelmerlöw.

Målet för stiftelsen är att kunna följa barnen från att de börjar skolan tills de kommer ut i yrkeslivet. De har också planer på att öppna fler skolor, bland annat i Etiopien. Men först behöver de säkra upp årets budget. Fem miljoner kronor krävs.

”Annorlunda”

– Det blir annorlunda för oss i år. Vi är vana vid stora privata givare, men nu hoppas vi på fler månadsgivare och att nån vill bidra med någonting via swish. Det här är första gången som vi vänder oss till en bredare publik. Men vi har inte satt upp något monetärt mål för galan eftersom det är första gången vi gör så här, viktigast är att nå ut med vad vi gör och att vi kan göra skillnad.

Måns vet vad som brukar dra in mest pengar vid tidigare insamlingar.

– Vi brukar auktionera ut mina gig och det kan ge väldigt mycket pengar, säger han med ett skratt.

”Walk with us – en kväll med Zelmerlöw och Björkman för ungdomars framtid” sänds på Aftonbladet måndag 7 september 19.00. Medverkar på galan gör Sabina Ddumba, Linda Pira, Måns Zelmerlöw, Danny Saucedo, Dotter och Oscar Zia.

Publisert:

LÄS VIDARE