Hugh Grant gjorde upp med åtalad tabloid

”Vägrar låta detta tysta mig””

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-04-17

Skådespelaren Hugh Grant har gjort upp med tidningen The Sun och dess ägare NGN inför ett åtal om illegal avlyssning.

”(Rupert) Murdochs pengar stinker och jag vägrar låta detta tysta mig”, skriver Grant själv på X.

Hugh Grant har i mer än tio år varit en av de största kritikerna mot de brittiska tabloiderna och de påstått olagliga metoder som de har använt.

”Som helt oskyldiga brukar göra, har de erbjudit mig en enorm summa för att hålla målet utanför domstolen”, skriver han syrligt i ett långt inlägg efter onsdagens beslut.

Det nu aktuella målet mot The Sun gäller förutom olaglig telefonavlyssning även anklagelser om att tidningens medarbetare ska ha brutit sig in i Grants hem och även avlyssnat hans bil.

Skådespelaren Hugh Grant har gjort upp med tabloiden The Suns ägare. Arkivbild.

Riskerade få betala

Skådespelaren skriver att han i grunden inte vill ta emot pengarna och att han hade ”älskat” att se anklagelserna tas upp i rätten, men att reglerna för civilrättsliga mål gör att han inte vågar.

Enligt Grant riskerar han nämligen att behöva betala rättegångskostnaderna för båda parter, även om han skulle vinna men tilldelas kompensation som är mindre än den summa han nu tackat ja till.

”Mina advokater säger att det är precis det som är det mest troliga, och Rupert Murdochs advokater är mycket dyra”, skriver Grant och fortsätter:

”Så även om jag skulle få rätt på varje anklagelsepunkt skulle jag kunna tvingas betala närmare 10 miljoner pund (nära 140 miljoner kronor). Jag är rädd att det skrämmer mig”.

Många skadeståndskrav

Tidningen ägs liksom flera andra tabloider av Rupert Murdoch-ägda News Group Newspapers (NGN), som enligt The Guardian de senaste två åren har betalat ut 185 miljoner pund i skadestånd för olaglig telefonavlyssning. Det är bara en liten del av de över 1 500 skadeståndskrav som kommit mot NGN.

”Murdochs pengar stinker och jag vägrar låta dem tysta mig”, skriver Grant och uppger att han kommer att skänka vidare pengarna till grupper som arbetar för att avslöja ”de värsta sidorna hos den oligarkägda pressen”.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln