Ulf Brunnberg om feministiska partier: ”Det är bullshit”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Urban Andersson
Ulf Brunnberg.

Skådespelaren Ulf Brunnberg har de senaste åren hamnat i blåsväder för sina utfall mot feminism.

I podcasten ”Nemo möter en vän” utvecklar han sitt resonemang och förklarar varför han inte väljer att kalla sig själv feminist.

– Jag anser att det är en konstruerad konflikt, säger han i podden.

Ulf Brunnberg, 70, blev ”Vanheden” med hela svenska folket i Jönssonligan-filmerna.

Men skådespelaren har även hamnat i hetluften de senaste åren för sina utfall mot feminism. 2011 ville han starta en tv-kanal för män och året därpå hamnade han i blåsväder när han i en öppenhjärtig intervju med tidningen Slitz vände sig mot kvinnor som arbetar inom brandkåren och Kriminalvården.

I podcasten ”Nemo möter en vän” utvecklar han sitt ställningstagande mot feminism och feministiska partier som Fi.

– Jag har aldrig under hela min livstid varit med om att män respekterat kvinnor mindre än sitt eget kön. Det finns inte i min värld, inte i min släkt, inte i mitt umgänge, ingenstans, säger han.

En konstruerad konflikt

Ulf Brunnberg svarar dock jakande, när Nemo Hedén frågar om det stämmer att han ”hellre skulle skära bollarna av sig än att rösta på Fi”.

– Ja, det skulle jag nog göra. Jag anser att det är en konstruerad konflikt, säger han och fortsätter:

– Sen finns det en historia: En man kan inte föda ett barn och ett barn är väldigt beroende av sin mor. Och det i sin tur har gjort att industrialismen har räknat kallt med att en kvinna kan inte vara lika närvarande som en man, tack vare sitt ansvar för familjen och barnen, säger han och fortsätter:

– Därför har den här, inbillar jag mig, lönesituationen uppstått. Men numera är det så att när barnet är nio månader då kan man lämna bort barnet på ett daghem och då kan frun sluta klättra på väggarna och tjäna sin fulla lön och det är klart hon ska ha lika mycket betalt då. Det är väl inget snack om det?

”Problemet finns inte för mig”

Att han inte stöttar Fi bottnar i något helt annat, menar han. Han utvecklar sitt resonemang i podcasten:

– Vad är det för skillnad intellektuellt på en kvinna och en man? Ingen. Det enda är våra genetiska förutsättningar. Det tycker jag är onödigt att skapa ett parti om att få uttryckt. Det tycker jag är upp till varje parti, varje politisk åskådning att ha respekt och kunna prata om, utan att få ett politiskt tillkännagivande av kvinnor och skapa ett eget parti för den sakens skull? Jag begriper inte, problemet finns inte för mig.

Ulf Brunnberg vill därmed inte kalla sig feminist och om partier som Fi är hans ståndpunkt tydlig:

– Jag tycker det är bullshit. Jag emot allt som skapar konflikter och konfrontation som inte är nödvändig, det ska man ju undvika. Så det är min poäng med att jag inte är feminist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN