ESC-tvåan i ”Lotta på Liseberg” i kväll: Bad om ursäkt för att jag inte vann

1 av 3 | Foto: Eurovision.tv
Kristian Kostov.
NÖJE

I kväll står 17-åriga Kristian Kostov på scen hos ”Lotta på Liseberg”.

Han kom tvåa i ”Eurovision song contest”, vilket för många hade varit en stor seger.

För honom kändes det som en besvikelse.

– Jag bad om ursäkt i Bulgarien för att jag kände mig superledsen över att jag inte vann, säger Kristian Kostov till Nöjesbladet.

I kväll står 17-årige Kristian Kostov på scen hos ”Lotta på Liseberg” i TV4, där han framför låten ”Beautiful mess”. Det är samma låt som han tog hem en andraplats med i Eurovision song contest 2017.

– Jag är jätteglad och jag vill att folket ska få lära känna mig mer och jag ska göra mitt bästa för att prata med publiken mer. Jag ser verkligen fram emot att möta mina ”team-Kris”-fans. De har publicerat på Instagram att de väntar på mig utanför och jag ska träffa dem, berättar han.

Kristian Kostov har under några dagar befunnit sig i Sverige och har då passat på att spela in tre helt nya låtar. Sången som han tävlade med har svensken Joacim Bo Persson som kompositör, och han är nu en av anledningarna till att Kristian Kostov spelar in musik just här.

– Jag kan säga att låtarna blir svensk-aktiga. Jag kan definitivt höra dem spelas på radiostationerna för de är trallvänliga och bra, och jag tycker verkligen väldigt mycket om dem, säger Kristian Kostov.

– Jag kan inte vänta på att släppa ett album, jag tror att det kommer att bli fantastiskt.

”Bad om ursäkt”

Nu fokuserar han på framtiden, men efter sitt deltagande i Eurovision var besvikelsen till en början stor. Kristian Kostov snubblade på målsnöret och det blev istället Portugals bidrag ”Amar pelos dois” framfört av Salvardor Sobral som tog hem vinsten i Eurovision song contest. Nu är han nöjd över andraplatsen, men det tog ett tag innan det sjönk in att han inte vann.

– Jag bad om ursäkt i Bulgarien för att jag kände mig superledsen över att jag inte vann. Det var så nära och folk trodde på mig, och jag kände att det var mitt fel att vi inte vann, säger han.

Varför tänkte du att det var ditt fel?

– Kanske var det för att jag inte var tillräckligt bra eller att jag skulle ha övat mer, men när jag tog lite tid för mig själv och tänkte igenom det mer så slutade jag tänka så. Det var grej som hände i det ögonblicket, och vi vann både jag och Salvador i slutändan, men det var bara hans dag just då, eller hans år, men om det hade varit ett annat år så kanske jag hade vunnit, säger han.

I dag känner han sig nöjd ändå.

– Jag var besviken de första två, tre dagarna. Men det är bra att jag inte vann för vinnaren av Eurovision får en Eurovision-stämpel i pannan och jag vill inte att folk ska tänka på mig som en Eurovision-deltagare, säger han.

”Sorgligt att de blandar in politik”

Kristian Kostov har både Bulgarien och Ryssland som hemland. Det är i Moskva han är bosatt och har gått i skola. Men under årets Eurovision blev det stor uppståndelse när Ryssland valde att inte delta.

Anledningen var för att tävlingen i år hölls Ukraina, och ukrainsk säkerhetspolis gav den ryska Eurovision-artisten Julia Samojlova inreseförbud eftersom hon har uppträtt i Krim efter att området annekterades av Ryssland. Därmed bröt hon mot ukrainsk lag och klassades som en säkerhetsrisk. Ryssland hoppade därefter av tävlingen då de inte ville byta artist.

– Jag tyckte att det var ganska sorgligt att de blandar in politik i den här tävlingen, för musik ska ena människor och inte det motsatta. Jag mår ganska dåligt över det, för jag har stöttat Ryssland i ESC i flera år, och det var ganska sorgligt. Men jag tänker att allt har en mening, och nästa år kanske de vinner. Vem vet? Det kanske var för det bästa, säger han.

Kristian Kostov vet att han vill fortsätta inom musikbranschen, antingen som artist eller som producent. Men sia mer om framtiden har han svårt att göra, vilket så klart inte är konstigt när man bara är 17 år.

– Jag vill se världen. Men jag vet inte säkert var jag vill bo och jag vet inte helt vem jag är än, så jag behöver lite tid, säger han.

”Lotta på Liseberg” sänds på TV4 klockan 20.00.