Omöjligt att inte charmas av Marcus & Martinus

Så bra var tvillingduons första spelning i Globen

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Marcus & Martinus i Globen.
NÖJE

Två norska 14-åringar tar över Globen som om det vore den mest naturliga sak i världen.

Det är faktiskt helt omöjligt att inte charmas av Marcus & Martinus.

Om elva dagar fyller Marcus och Martinus Gunnarsen från nordnorska Trofors 15 år.

I dag säljer de ut Globen två gånger. Det brukar krävas rutinerade världsstjärnor för att leverera en show som verkligen når ut till hela den stora bollen men de två enäggstvillingarna går bara upp och kör, som om de aldrig gjort annat.

De är förstås inte dansörer och showmän på samma nivå som Justin Timberlake, eller för den delen idolen Justin Bieber, men kompenserar med så mycket otvungen, helt naturlig och självklar feelgood-energi att det inte går att göra annat än gilla dem.

Och då är jag ändå några decennier från målgruppen. Tjejerna med M målade på kinderna som iiiih-skriker, lyser med sina mobiler och gör bølgen (vågen) på Marcus kommando har förmodligen en av sina allra bästa timmar i livet under den här matinéshowen. Den rakt igenom positiva energin går verkligen att ta på.
I partybomben ”Light it up”, med jamaicanska sångerskan Samantha J som energisk gäst, är det närmast karibisk temperatur på stämningen.

Och när Martinus sätter sig ensam med piano på avsatsen ute i publiken för att sjunga Justin Biebers sorgsna ”Love yourself” är det en häpnadsväckande mogen leverans, som snyggt glider över i duons egna edm-poppiga ”Plystra på deg” med sin bitterljuva text om kärlek. Dock verkar duon redan ha lärt sig devisen ”you gotta dance to keep from crying” så det blir en hel del bomber och serpentiner också.

Musikaliskt plockar Marcus & Martinus ihop allehanda populära samtida sound – lite r’n’b, lite latin, lite rap, lite gitarrvräkig discorock – till en kanske inte superspeciell men högst ändamålsenlig mix som får personlig färg av brödernas charm. De blandar sin nynorsk (”ingen synger like bra som dokke”) med lite svenska (”kom igen allihopa”) och engelska så att alla ska hänga med.

Att andra albumet ”Together” från i höstas siktar längre utomlands än Sverige är uppenbart. Den påkostade showen med tio dansare, ett band med blåssektion och generösa mängder ljus, konfetti, eld och fyrverkerier skickar samma signal.
Men det är oftast de lite kalvigare norska låtarna från debuten som känns roligast och mest personliga. ”To dråper vann”, numret som satte allt i rullning när Marcus & Martinus som tioåringar vann Melodi Grand Prix Jr, river ned ett av kvällens maffigaste iiih:n.

Och när de i finalen med mesta hiten ”Elektrisk” får hjälp av ”Norges gladaste rappare” Katastrofe och släpper loss hela effektarsenalen blir till och med jag en smula avundsjuk på barnen som studsar så euforiskt längst framme vid scenkanten.

ARTIKELN HANDLAR OM