Barnstjärnorna föll för varandra

NÖJE

Elisabet Carlsson var kompis med nye pojkvännen i 17 år

1 av 4 | Foto: Elisabet gjorde succé som Lucky Closette i julkalendern medan hennes kille, Stefan Roos, blivit känd som sir Birger av Pelargonien.

Trots miljonpublik för ”Grabben i graven bredvid” känner knappt någon igen henne.

Men bland barn är Elisabet Carlsson, 39, megastjärna.

Aftonbladet mötte henne för ett samtal om nya filmen ”Järnets änglar”, tiden i kloster och mannen i hennes liv – en annan barnstjärna.

Filmversionen av Katarina Mazettis bästsäljande roman ”Grabben i graven bredvid” är en av 2000-talets största svenska filmsuccéer.

Elisabet har bara ljusa minnen av kärlekshistorien mellan den blyga biblotekarien och mjölkbonden, spelad av Mikael Nyqvist.

– Det var lite tvärtom på inspelningen. Micke var rädd för kossorna. Jag är ju uppväxt på en bondgård.

Elisabet spelade lite barnteater hemma på landet utanför Växjö. Men efter gymnasiet flyttade hon till Liverpool i England, till Moder Teresas nunneorden.

Lydde nunnans råd

De har ett hem för utsatta kvinnor och soppkök för män.

– Jag ville göra något meningsfullt. Efter sex månader följde jag en nunnas råd. Hon sa att har man fått en begåvning av Gud, ska man göra något av den. Så jag åkte hem och sökte in på scenskolan.

Efter sju år på teatern i Gävle, blev ”Grabben ...” genombrottet. Men ändå inget traditionellt kändisskap.

– Vi jobbade på att med smink och kläder göra Desirée lite konturlös. Som skådis är det en fördel att inte bli identiferad med en roll. Folk tittar och tror man jobbar på Systembolaget. Om det inte är barn, förstås.

Efter två julkalendrar – ”Dieselråttor & sjömansmöss” och ”En decemberdröm” – och populära ”Allt och lite till” är hon megakändis hos barn.

Romantik med burkmat

– De kommer fram spontant och pratar.

Autografsamlare kan nu få bingo om de möter henne med pojkvännen sedan drygt ett år tillbaka.

Stefan Roos, 37, spelade Halvdan Glappkäft i ”Hem till Midgård” och är nu aktuell i ”Jonson & Pipen”, buskisaction för barn i TV4.

Hon och Stefan har känt varandra i 17 år. Tycke har nog funnits, men båda har haft andra förhållanden. Så hade de en första träff.

– Sedan tog jag med honom på Sörmlandsleden. Tre dygn i skogen. Sova i tält, käka burkravioli, svettas och få myggbett. Sedan dess har vi varit ihop.