Svårt att hålla julen alkoholfri?

Skriv kontrakt om en alkoholfri jul!

Skulle du tacka nej till julsnapsen – för barnens skull?

Med ett vitt julkontrakt lovar du att vara nykter i dagarna tre.

Systembolaget vill slå rekord även denna jul. De har laddat hyllorna med alkohol för minst 2,3 miljarder kronor och håller extraöppet under helgerna.

– Vi kunde ha öppet på julafton också men vi tror inte att det är särskilt bra för julfriden, säger presschef Björn Rydberg.

IOGT vill också slå rekord – i nykterhet. I år kan alla föräldrar lova att inte dricka på julafton, juldagen och annandag jul.

– Vi trodde att det skulle bli svårt eftersom jul och alkohol hör ihop. Men 5 500 har redan skrivit på, säger Anna Carlstedt, vice ordförande i IOGT-NTO.

En snaps räcker

All forskning visar att även måttligt berusade föräldrar blir mindre lyhörda för barnen.

– Vi är noga med att inte köra bil med alkohol i kroppen för att vara lyhörda för medtrafikanter. Allt som nedsätter lyhördheten är skadligt för barn, säger psykologiprofessor Anders Broberg vid Göteborgs universitet.

Ett par julöl eller en snaps räcker, menar han, för att små barn ska känna oro.

– Det är särskilt farligt för barn under tre år. Men även äldre barn påverkas när föräldern inte tittar på julleksakerna eller inte orkar läsa julklappsboken.

”Jag är mindre viktig”

Barn är bra på att förlåta om föräldrar är sjuka. Men i den självförvållade och vuxencentrerade berusningen tolkar barnen det som att ”jag är mindre viktig” enligt Broberg.

– Julen är barnens högtid. Det blir extra olyckligt om den tid som alla barn är pirriga inför slutar med att de sitter ensamma för att mamma och pappa är för fulla, säger Anders Broberg.

Publisert:

Ämnen i artikeln