”jag har skuldkänslor”

NÖJE

Christer Björkman skriver själv om The Arks förlust i schlager-EM

1 av 3
”DET ÄR HEMSKT” Christer Björkman blev chockad när The Ark bara kom på 18:e plats i schlager-EM. I ett öppet brev berättar han nu om förlusten – och hur han vill förändra Eurovision så snart som möjligt. Foto: ANDREAS BARDELL, PETER WIXTRÖM

”Lägg ner skiten.”

Det sa Aftonbladets läsare efter The Arks magplask i lördags. Nu tar Melodifestivalens tävlingsansvarige Christer Björkman bladet från mun och berättar i ett öppet brev om förlusten, vad som gick fel – och kräver en förändring.

– Tittarna uppfattade inte The Ark. Det är något vi i Norden ser men inte övriga Europa. Något som vi inte kunde förutsäga eller förstå, säger Christer Björkman.

Först nu har han börjat reflektera över resultatet.

– Det är fortfarande obegripligt att ta in. Jag tror fortfarande att det kommer att gå bra för The Ark utomlands men jag känner skuld för att jag försatt dem i den här situationen. Jag har ju aktivt jobbat för att få med dem.

Vill förändra

I brevet ger Björkman flera konkreta förslag till Eurovisions styrelse EBU om hur tävlingen bör förändras. Bland annat med två semifinaler.

– Det är aktuellt 2009 men vi kan snabba på beslutet om vi finner det nödvändigt, säger högste ansvarige Svante Stockselius och fortsätter:

– Men vi måste bringa lite ordning i debatten. The Ark hade fortfarande hamnat utanför topp tio om bara väst röstat.

”Få balans”

Närmast ska EBU gå igenom resultatet, röstningen och regelverket.

– Det gör vi alltid för att få en balans så att produktionen blir bättre. Eurovision är så demokratiskt det kan bli. Folket röstar.

Varför gick det så dåligt för The Ark?

– Jag har hört från andra länder att de tyckte det fanns låtar som var bättre och många visste inte om det var en drift med 70-talet. Många som röstar har inte den referensen eftersom det var en musik som inte fick spelas i vissa länder, säger Stockselius.

Susanne Nylén

ARTIKELN HANDLAR OM