Rätt svar: Jake Gyllenhaal

Foto: Jake Gyllenhaal – då och nu.
NÖJE

Nog är han lika charmig som i ”City slickers” 1991 – men en aning skäggigare, kanske.

Och i dag är Jake Gyllenhaal en av Hollywoods mest eftertraktade skådespelare.

Jake Gyllenhaal, 27, har fått skådespelandet med modersmjölken – som son till regissören Stephen Gyllenhaal och manusförfattaren Naomi Foner.

Jake började skådespela redan som 10-åring, och debuterade på vita duken i ”City slickers” (med Billy Crystal i huvudrollen) 1991.

Hans första huvudroll var i filmen ”October sky” från 1999 och det stora genombrottet kom i indiekultfilmen ”Donnie Darko” 2001, där han spelade en deprimerad tonåring.

Gyllenhaal som ”Spidy”

Karaktären Donnie Darkos syster spelades av Jakes syster Maggie Gyllenhaal.

2004 erbjöds han av regissören Sam Raimi att spela Spindelmannen i ”Spider-Man 2” eftersom Raimi oroades över originalskådespelaren Tobey Maguires sviktande hälsa.

Tre storfilmer under ett år

Maguire tillfrisknade dock och kunde ta sig an rollen själv – varpå Jake Gyllenhaal i stället fick huvudrollen i blockbuster-filmen ”The day after tomorrow”.

2005 var ett hektiskt, och framgångsrikt, år för Jake – då han medverkade i tre hyllade storfilmer: ”Proof”, ”Jarhead” och ”Brokeback mountain”.

I den sistnämnda spelade han och Heath Ledger, som dog av en oavsiktlig överdos tidigare i år, två unga män som träffas som herdar och inleder ett sexuellt förhållande.

Ska spela persisk tv-spelsprins

Filmen vann fyra Golde Globe-priser, fyra BAFTA-priser och tre Oscar. Jake Gyllenhaal nominerades till en Oscar i kategorin ”bästa manliga biroll”, som till slut gick till George Clooney för hans rollprestation i ”Syriana”.

I maj 2008 meddelade producenten Jerry Bruckheimer att Jake Gyllenhaal tackat ja till rollen som prins Dastan i ”Prince of Persia: The sands of time”, filmatiseringen av det populära tv-spelet med samma namn.

Kuriosa 1: Jake Gyllenhaal skulle ha varit med i ungdomsfilmen ”The mighty ducks” 1992 men fick inte för sina föräldrar eftersom det skulle innebära att den då 12-årige gossen skulle vara hemifrån i två månader.

Kuriosa 2: Jake och systern Maggie har deltagit i två avsnitt av det italienska matlagningsprogrammet ”Molto Mario” tillsammans med modern Naomi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!