Bron-regissörens nya film: ”Vi har försökt jobba i hemlighet”

Publicerad 2018-05-31

Henrik Georgsson, regissören till tv-serien ”Bron”, är aktuell med en film om Stieg Larsson.

Han har jobbat med projektet i hemlighet under nästan två års tid. I höst går ”Mannen som lekte med elden” upp på bio.

– Jag blev fascinerad av Stiegs liv och hans kamp för ett öppet demokratiskt samhälle med yttrandefrihet. Det kändes viktigt att skildra, säger Henrik Georgsson till Nöjesbladet.

I höst har dokumentärfilmen ”Mannen som lekte med elden” premiär på svenska biografer. ”Mannen” är Stieg Larsson. Filmen ska berätta sanningen om ”Millenium”-trilogin och vad som egentligen drev Stieg Larsson att skriva böckerna. Hjärnan bakom filmen är bland annat svenskdanska succéserien ”Brons” regissör, Henrik Georgsson.

– Stieg Larsson var ju egentligen inte deckarförfattare, förrän kanske de två till tre sista åren i sitt liv. Det han framförallt höll på med sedan han var kanske 15 – 17 år gammal var att intressera sig för högerextremism och nazism i Sverige, vilket han också kartlade, säger Henrik Georgsson, regissör, till Nöjesbladet och fortsätter:

– Han var ju extremt förtjust i deckare och hade nog planer på att skriva några själv, men allt det han höll på med ledde fram till de här böckerna där han kunde använda sin kunskap i olika ämnen och göra om det i en deckarform. Så på ett sätt är filmen en skildring av verkligheten bakom ”Millenium”-böckerna.

”Det känns som att han hade två sidor”

I den dramatiserade dokumentärfilmen spelas Stieg Larsson av skådespelaren Emil Almén. Filmen är dessutom en berättelse om svensk högerextremism och dess utveckling från andra världskriget och fram till Stiegs död 2004.

Researcharbetet är gediget, berättar Henrik Georgsson. Under nästan två års tid har en hel redaktion researchers gått igenom alla Stieg Larssons texter och intervjuat barndomsvänner, familj, sambo och arbetskamrater från olika perioder i livet. Till slut har bilden av en lekfull, men samtidigt faktagranskande och allvarlig person, mejslats fram.

– Det känns som att han hade två sidor. En fakta-Stieg och en fantasi-Stieg, som han kombinerade i böckerna. Jag blev fascinerad av Stiegs liv och hans kamp för ett öppet demokratiskt samhälle med yttrandefrihet. Det kändes viktigt att skildra, säger Henrik Georgsson till Nöjesbladet.

En av Sveriges mest hotade personer

Stieg Larsson arbete med att kartlägga högerextrema åsikter och grupper var inte friktionsfritt. Enligt Jan-Erik Petterson, som skrivit boken ”Stieg Larsson – journalisten, författaren, idealisten”, var Stieg en av Sveriges mest hotade personer under senare delen av 90-talet.

Har ni stött på problem i arbetet med filmen, med tanke på hotbilden som fanns mot Stieg Larsson?

– Nej, det har vi inte, men vi har också försökt jobba med projektet i hemlighet.

Vad tror du Stieg Larsson skulle ha tyckt om filmen?

– Jag tror att han skulle varit väldigt glad för den här filmen. Han brann för de här frågorna och var väldigt tidig med att se det samhälle som vi ser i dag och varna för det. Han skulle nog tycka om den, säger Henrik Georgsson.

Henrik Georgsson har arbetat på ”Mannen som lekte med elden” i ungefär två års tid, tillsammans med filmteamet.

– Det känns väldigt spännande och roligt att få ut den, säger han förväntansfullt.

Se trailern i klippet ovan

ANNONS

Följ ämnen i artikeln