Monica Zetterlund hyllas i ”Så mycket bättre”

GOTLAND.

Ted Gärdestad och Sven-Erik Magnusson har fått sina egna hyllningsprogram i ”Så mycket bättre”.

Nu är det klart att artisterna i årets säsong kommer att tolka Monica Zetterlund.

– Herregud, vilket klockrent val, säger Linnea Henriksson.

Under måndagsförmiddagen stod det klart – årets hyllningsavsnitt tillägnas Monica Zetterlund.

Tidigare säsonger har ”Så mycket bättre” valt att hylla Ted Gärdestad och Sven-Erik Magnusson. Martin Nygren, exekutiv producent för programmet, menar att de i år vill släppa fram en kvinnlig artist.

– Hon har en stor plats i svensk musikhistoria. Och i år kände vi att det var dags för en kvinna att träda fram, säger Martin Nygren till Nöjesbladet.

Under året har flera stora svenska artister lämnat oss – Jerry Williams, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Tim ”Avicii” Bergling. Enligt Martin Nygren tog man beslutet innan artisternas bortgång.

Hade ni några funderingar på att ändra programmet?

– Nej, vi hade kommit så långt med Monica då. Och som sagt, vi ville ta fram en kvinnlig artist.

Linnea Henriksson: ”En hjältinna för mig”

De andra artisterna ska ha reagerat med förtjusning när de fick veta vem de ska tolka, berättar Martin Nygren.

– Både Louise (Hoffsten) och Linnea (Henriksson) har ju sina rötter i jazz, så de blev helt begeistrade. Och Christer (Sjögren) är ju från samma ort nästan som Monica, Hagfors båda två, värmlänningar, så han känner också en stark koppling till Monica.

Linnea Henriksson hyllar valet av artist.

– Det står ju trots allt att jag är jazzsångerska på Wikipedia så nu får jag faktiskt möjlighet att sjunga en av hennes gamla pärlor. Det där är en hjältinna för mig. Jag har lyssnat otroligt mycket på henne, och är otroligt tagen av hela hennes person. Herregud, vilket klockrent val av hyllningsprogram, säger hon till Nöjesbladet.

När Ted Gärdestad hedrades i ”Så mycket bättre” 2016 var hans bror Kenneth Gärdestad på plats. Och förra året representerades Sven-Erik Magnusson av sonen Oskar Magnusson.

Martin Nygren kan ännu inte säga vem eller vilka som kommer att åka ner till Gotland när det är Monica Zetterlunds dag.

– Jag kan tyvärr inte avslöja det för vårt redaktionella innehåll. Vi brukar göra ett innehåll på det och inte avslöja det. Det brukar komma som en överraskning. säger han.

Vann Melodifestivalen

Monica Zetterlund, svensk jazz- och schlagersångerska, släppte sitt första album 1958. Fem år senare, 1963 debuterade hon som skådespelerska i kortfilmen ”Vittnesbörd om henne” av Jörn Donner. Samma år som skådespelardebuten vann hon Melodifestivalen med bidraget ”En gång i Stockholm”.

Som skådespelerska är för många ihågkommen för sina roller i ”Utvandrarna”, ”Nybyggarna” och Hasse och Tage-filmen ”Att angöra en brygga”. I den senare sjöng hon även ledmotivet med samma titel.

2013 hade filmen ”Monica Z”, där artistens liv skildrades, svensk biopremiär. Monica Zetterlund spelades då av Edda Magnason.

Monica Zetterlund gick bort den 12 maj 2005 i Stockholm.

Hon blev 67 år.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE