Hjärnan bakom Måns Zelmerlövs show om plagiatanklagelserna

Publicerad 2015-03-01

Anklagas för att ha kopierat figur av känd performanceartist

Efter stormen kring Hasse Anderssons bidrag – nu anklagas Måns Zelmerlövs team för att ha kopierat performanceartisten ”a dandypunk” i den hyllade projektionsshowen.

– Man får alltid inspiration från en massa olika håll, säger regissören Fredrik Rydman.

Det haglar kopieringsanklagelser i samband med Melodifestivalens sista deltävling.

Först var det Hasse ”Kvinnaböske” Andersson som hamnade i skottlinjen. Hans melodi ”Guld och gröna skogar” beskylldes för att vara väldigt lik en japansk låt.

Men på efterfesten handlade snacket i stället om Måns Zelmerlöw och hans projektionsshow. I den finns en streckgubbe med paraply som är väldigt lik en figur i performancekonstnären ”a dandypunks” show ”The alchemy of light”.

Har inspirerats

Och det är inte någon slump.

– Vi ville ha en streckgubbe som symboliserar den lille pojken i Måns berättelse. Jag googlade lite och hittade den videon ganska snabbt. Jag tyckte att gubben med paraplyet var väldigt fin, säger Fredrik ”Benke” Rydman, som regisserat Måns scenshow.

Hur ser du på att bli beskylld för att ha kopierat figuren?

– Man får alltid inspiration från en massa olika håll. Men det viktiga är att man gör något eget av det. Här har vi satt in gubben i en berättelse på ett helt nytt sätt. Jag kan verkligen stå för det vi har gjort.

– Men videon finns ju på nätet, så alla kan kolla på den och jämföra med vår show och bilda sig en egen uppfattning.

”Skapat något eget”

Enligt ”Benke” är det oundvikligt att bli inspirerad av det andra gjort.

– Det finns en sanning inom showvärlden som lyder att det inte går att göra något nytt, för allt är redan gjort. Men det handlar om hur du sätter ihop det och vad du gör av det. Det gäller inom musiken också.

Han medger dock att det är en tunn linje mellan att inspirera och plagiera.

– Visst är det hårfint. Men här har vi skapat en dramaturgisk berättelse som den andra videon inte har. Jag tycker att vi verkligen har skapat något eget.

Nöjesbladet har sökt Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman.