Hen är mest poppis på Spotify

1 av 3 | Foto: Ed Sheerans succé fortsätter. Nykomlingen slår artister som Eminem, David Guetta och Avicii.

avNatalie Demirian

NÖJE

Nu står det klart. Ed Sheeran, 23, är kung på Spotify - och Katy Perry, 30, är drottningen.

Det visar musiktjänstens omfattande "Year in music"-listor.

Det går bra nu för den brittiske singer/songwritern Ed Sheeran.

Spotifys listor över den mest populära musiken i år visar att han är den manliga artisten som det lyssnas på mest i världen. Därmed slår han stjärnor som Eminem, David Guetta och svenska Avicii som hamnar på en fjärdeplats.

Och inte nog med det - Sheerans andra studioalbum ”X” var dessutom årets populäraste album.

”Happy” mest spelad

Den mest spelade kvinnliga artisten blev Katy Perry som vann över bland andra Ariana Grande, Beyoncé och Lorde. Perry kan också glädje sig med att hennes hitsingel ”Dark horse” är den fjärde mest spelade låten i världen.

På förstaplats över de mest spelade låtarna hamnar föga förvånande Pharrell Williams ”Happy”. ”Summer” med Calvin Harris, John Legends ”All of me” och Clean Bandits ”Rather be” finns också med bland topp tio.

I Sverige däremot får ”Happy” nöja sig med en femte plats. Där är det i stället Ed Sheerans ”I see fire” som är populärast, följd av Mr. Probz ”Waves”.

Avicii kan dock glädja sig åt att hans ”Wake me up” fortfarande är den mest spelade låten någonsin på Spotify och slog i februari rekord med över 200 miljoner visningar.

”Hooked on a feeling” gör ny succé

Och housestjärnan är inte den enda svensken som uppmärksammas. ”Hooked on a feeling” med Björn Skifs band Blue Swede, eller Blåblus som de heter i Sverige, fick nytt liv efter Marvels succéfilm "Guradians of the galaxy". Därmed är låten vinnare i kategorin ”Top throwback”.

Dessutom kommer svenska stjärnskottet Tove Lo på en tredjeplats på listan med vilka nya artister som gjort störst succé.

50 miljoner användare

Värt att notera är att Taylor Swift, som är en av världens populäraste artister, inte ses någonstans på listorna - något som förmodligen har att göra med att stjärnan drog bort alla sina album från Spotify i början av november.

Spotify har 50 miljoner aktiva användare. Totalt strömmade användarna över sju miljarder timmar musik under 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM