Stöttades av deckaren i koncentrationslägret

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Berörande brevet till Christie i ny bok

1 av 3
Deckardrottningen Agatha Christie.

Deckardrottningen Agatha Christie fick hundratals brev från sina läsare. I samband med författarens 125-årsjubileum publiceras de för första gången, skriver The Guardian.

Det mest berörande kommer från en kvinna som läste "Mannen i brunt" i ett tyskt arbetsläger under andra världskriget. Den polska kvinnan skriver i sitt brev att boken hjälpte henne att överleva under de svåra omständigheterna. Hon bytte till sig boken för en bit ljus och läste och läste om den så många gånger att hon nästan kunde den utantill.

Visste inte vilken bok

"De första sidorna saknades så jag visste inte vad boken hette eller vem som var författare, men i sju månader var den min enda länk till en normal värld", skriver hon och fortsätter:

"Jag vet att ditt författarskap har roat och förnöjt miljontals människor över hela världen, men ingen av era böcker kan ha betytt mer för någon än den där trasiga polska översättningen gjorde för mig."

Brev från kollegan

I brevsamlingen finns också ett meddelande från författarkollegan PG Wodehouse. Det är Christies barnbarn Mathew Prichard som har sett till så att breven offentliggjorts.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN