Tragedin i ”Farmen”: 24 grisar dog

TV4: ”Det var inget vi kunde förutse”

avLouise Åström, Mathilde Albinsson

Först var stian full av kultingar, sen syntes bara två, vilket fått tittarna att undra om egentligen hände med grisarna i ”Farmen”.

Nu berättar TV4 att nästan alla kultingar dog.

”Kultingarna fick allt stöd dom kunde få, men de var helt enkelt för små för att klara sig”, skriver Anders Edholm, pressansvarig för programmet, i ett mejl.

I söndagens avsnitt av ”Farmen” fick farmarnas gris kultingar. Deltagaren Dee Omar berättade i programmet hur hon vaknade på morgonen, släppte ut hönsen och insåg att grisen skulle få kultingar.

– Jag går upp till stallet och hjälper till med en grisförlossning. Jag, stadstjejen som aldrig hållit på med djur över huvud taget, sa hon i programmet.

Därefter får tittarna se en hel kull grisar som får hjälp av Dee Omar nå upp till suggans spenar för att dia.

I tisdagens avsnitt väljer deltagarna att döpa kultingarna. Men då syns bara två grisar vid suggan. De får namnen Amelia och Selma.

Tittarna förvirrade

Efter avsnittet har många tittare hört av sig till TV4 och undrat var resten av griskultingarna tagit vägen. På Facebooksidan för programmet har många gjort inlägg där de frågar kanalen vad som hänt.

”Farmen, jag undrar var alla dem andra griskultingarna är? Det var ju svinmånga nu är det ju bara två kvar. Skumt?”, skriver en tittare.

”Nån som vet var de andra griskultingarna är? De var ju många om jag inte minns fel...ser ju ut som de bara är 2 kvar”, skriver en annan tittare.

”Hur gick det med alla kultingar?”, skriver en tredje.

”Föddes väldigt underviktiga”

På Facebooksidan har TV4 svarat de som undrar att många av kultingarna dog. För Nöjesbladet intygar programmets pressansvariga, Anders Edholm, att det stämmer.

”Suggan och grisningen sköttes i samråd med veterinär och grisuppfödare, allt efter jordbruksverkets regler, men suggan, som grisade för första gången, fick 26 kultingar. Normalt är 12-14. Det var inget vi kunde förutse, men det gjorde att kultingarna föddes väldigt underviktiga och hälften överlevde inte grisningen. Ytterligare några klarade inte de första dygnen. Kultingarna fick allt stöd dom kunde få, men de var helt enkelt för små för att klara sig som de skulle - orka dia och gå själva. De två som klarade sig fortsatte vara pigga flyttade sedan tillsammans med sin mamma tillbaka till uppfödaren", skriver han i ett mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Farmen

TV4