Michael Jackson

Hade fyra miljarder kronor i skulder

Av: 

David Nannini Nilsson

NÖJE

Konserterna skulle ha kunnat inbringa 3,2 miljarder

Michael Jackson hade fyra miljarder kronor i skulder, skrev Wall Street Journal den 13 juni i år.

Konserterna i London skulle inbringa upp till 400 miljoner kronor, enligt tidningens källor.

Dessutom skulle stjärnans ranch ”Neverland” säljas.

– Om Michael Jacksons karriär skulle ta fart igen kommer ranchen att få en betydande värdeökning, sa Tom Barrack, vd för det företag som förberedde försäljningen, till WSJ den 13 juni.

Juridiska strider och en dyr livsstil ledde till att Michael Jackson hade dragit på sig kolossala skulder.

Finanstidningen The Wall Street Journal skrev den 13 juni i år att stjärnans skulder uppgick till 500 miljoner dollar – cirka fyra miljarder kronor – och hänvisade till tre källor som hade insyn i Michael Jacksons ekonomi.

Gick i konkurs

Samtidigt var värdet på Michael Jacksons stora tillgångar – däribland rättigheterna till 251 Beatles-låtar och rättigheterna till de egna låtarna – sannolikt större än skulderna, skrev Wall Street Journal.

De 50 konserter som planerats in i London med start i juli skulle inbringa upp till 50 miljoner dollar, uppgav källor för Wall Street Journal. Om turnén utökades till Europa, Asien och Nordamerika skulle den ha kunnat inbringa totalt 400 miljoner dollar, runt 3,2 miljarder kronor, enligt tidningen.

Förra våren gick Michael Jackson i konkurs efter att ha tagit ett lån på 24,5 miljoner dollar, cirka 200 miljoner kronor, med sin 1 050 hektar stora ranch ”Neverland” som säkerhet.

Företaget Colony Capital LLC tog över lånet för 23 miljoner dollar och inledde ett arbete för att renovera och bygga om ranchen i syfte att sälja den.

Michael Jackson anklagades vid två tillfällen för sexuella övergrepp mot barn på ranchen, och efter att ha friats i ett brottmål 2005 lovade han att aldrig mer återvända till ”Neverland”.

Sen i januari i år hade mer än 80 personer arbetat med att renovera och bygga om ranchen till en kostnad av 3 miljoner dollar inför försäljningen.

”Mycket smart affär”

Men arbetet med att förbättra Michael Jacksons ekonomi gick trögt.

Först sköts flera av konsertdatumen i London upp, och det skäl som angavs var att det behövdes mer tid för repetitioner.

I april drog sig Michael Jackson ur planerna på att auktionera ut tillhörigheterna och möblemanget på Neverland, och Jackson bröt samarbetet med Tohme Tohme vid Colony Capital som i flera månader agerat som stjärnans manager och bland annat träffat avtalen om konserterna i London, skrev Wall Street Journal den 13 juni i år.

Under tiden fortsatte Colony Capital arbetet med att förbereda försäljningen av ranchen.

– Vi tror att vi gjort en mycket smart fastighetsaffär som är bra för Michael och för Colony, sa företagets vd Tom Barrack till Wall Street Journal.

Enligt Barrack kunde fastigheten inbringa 70-90 miljoner dollar, eller 560-720 miljoner kronor, vid en försäljning.

– Om Michael Jacksons karriär skulle ta fart igen kommer ranchen att få en betydande värdeökning, sa Barrack i artikeln i Wall Street Journal den 13 juni.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Michael Jackson