Svenssons i toppform

NÖJE

Tv-succén som pjäs – överlägset bäst i sommar

Foto: Suzanne Reuter och Allan Svensson är fantastiskt bra som paret Svensson. Tillsammans med en proffsig ensemble och ett smart manus ser de till att ”Svensson Svensson”-pjäsen är mycket bättre än allt annat som spelas på parkteatrarna i sommar.

KALMAR. Hurra för frisk luft och miljöombyte.

Paret Svensson är roligare och vassare än på länge. Förre brevbäraren Gustav är en fotbollstokig soffpotatis som själv inte skulle platsa som vattenbärare i Postens korplag.

Men på scen spelar han i elitserien.

Suzanne Reuter och Allan Svensson är fantastiskt bra i farsen där makarna från Örebro firar 30-årig bröllopsdag i Kalmar.

Men låt oss alla ta varandras händer och sjunga en hyllningshymn till Tomas Tivemark och Johan Kindblom som skrivit manus.

Den här pjäsen är mycket, mycket bättre än allt annat som spelas på svenska parkteatrar.

Lustspel? Det här är vällustspel.

Hinder för romantiken

I den proffsiga ensemblen finns också Ewa Roos, Claes Ljungmark och Per Svensson som är fenomenal som bollplank åt Allan Svensson.

Vad är det då som händer?

Lena och Gustav Svensson anländer på vespa bakom parketten och tar sig fram till scen. Där finns ett trevligt Kalmarpensionat och där ska de fira ett romantiskt veckoslut.

Gustav har tvingats lova att inte prata om fotboll, titta på fotboll eller ens tänka på fotboll. Gör han det lämnar hans fru honom för evigt.

När de gått in på sitt rum checkar nästa gäst in. En berömd fotbollssspelare som var med i Sveriges VM-lag 1974. Gustav håller på att gå i bitar när han inser att han inte kan prata med spelaren, som dessutom ger Gustav biljetter till en jubileumsmatch som förstås krockar med romantiken.

Kvickt manus

En dålig start för Gustav, men en bra start för farsen. Och det kommer mera.

Det här intelligenta och kvicka manuset lyckas hitta många skämt utan att leta i kalsonger och spritflaskor. Fotboll, konst, hotellaffärer, ett ungt kärlekspar.

Liknar Fawlty Towers

Kanske bidrar pensionatsmiljön, men tankarna går ofta till mästerverk som Fawlty Towers. När Gustav Svensson trasslar in sig i lögner har han mycket gemensamt med stackars Basil.

Allt är bra. Det här kan de spela hur länge de vill. Både ute och inne.