Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

”Låten är en kopia”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Nu anklagas Star Pilots för plagiat

”Det är inte så att jag sitter och lyssnar och tänker att det här ska jag stjäla. Om den liknar en annan melodi så är det ett sammanträffande”, säger Johan Becker (till höger) i Star Pilots.
Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
”Det är inte så att jag sitter och lyssnar och tänker att det här ska jag stjäla. Om den liknar en annan melodi så är det ett sammanträffande”, säger Johan Becker (till höger) i Star Pilots.

Star Pilots ”Higher” kan vara ett plagiat av Velvets ”Take my body close”.

Flera upprörda läsare hörde i går av sig till Nöjesbladet och påtalade sambanden.

– De är väldigt lika, säger Velvet.

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
”De är väldigt lika. Men i Melodifestivalen stjäl alla musik från olika ställen”, säger Jenny ”Velvet” Pettersson.

Star Pilots har redan varit i blåsväder en gång under veckan. Nöjesbladet kunde i fredags avslöja de fiktiva piloternas riktiga identiteter och att en av dem ingår i Melodifestivalens redaktion.

Nu blåser en ny storm upp runt bandet. Efter gårdagens sändning hörde flera tittare av sig till Nöjesbladet efter att ha reagerat på bidragets likhet med andra låtar.

– Kopia helt klart. Helt obegripligt hur SVT kan ta in denna låt. Har gått på radion ett par gånger. Visar hur dåligt musikvetande de har på SVT, skriver signaturen Atlaskockas från Umeå.

”Alla stjäl”

De flesta ser paralleller mellan ”Higher” och Boy meets girls 20 år gamla ”Waiting for a star fall” och Velvets singel ”Take my body close” från förra året.

– De är väldigt lika. Men i Melodifestivalen stjäl alla musik från olika ställen, säger Jenny ”Velvet” Pettersson, 33, efter att ha hört låten.

Johan Becker som är frontfigur i bandet och en av låtskrivarna förnekar att han medvetet stulit något.

– Det skrivs så mycket låtar. Det är inte så att jag sitter och lyssnar och tänker att det här ska jag stjäla. Om den liknar en annan melodi så är det ett sammanträffande.

Inga åtgärder

Projektledare Ronnie Lans håller med om

att det finns en likhet mellan ”Higher” och de nämnda låtarna men kommer inte att vidta några åtgärder för att utreda det ytterligare.

Stim har en bedömningskommitté dit upphovsmän som anser sig ha blivit plagierade kan vända sig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN