Hultsfred måste tänka ett varv till

NÖJE

Det gick rätt hyfsat, trots allt.

Och det blev ganska kul, till slut.

Den nya, mindre Hultsfredsfestivalen är på väg åt rätt håll men letar fortfarande efter sin identitet.

Innan den här galet späckade konsertsommaren drog igång var det fler än jag som befarade att Hultsfred riskerade att bli den stora förloraren i festivalkriget.

Man pekade på ett länge föga imponerande program, det faktum att festivalen låg efter flera av de andra stora i tiden och en allmän känsla av att gamla Hultsfred inte kändes lika piggt och roligt som medvetna, campingfria storstadsfestivaler som Where the action is och Way Out West, det generösa, chosefria Borlänge-partajet Peace & Love eller en Arvikafestival med Depeche Mode i programmet.

Men Hultsfred är Hultsfred. Det är fortfarande hit det är mest självklart att åka för den lite yngre festivalpublik som tycker det är fusk att inte bo i tält. 23 543 besökare räknades de facto i år.

Och programmet spurtade upp sig. Bara i går kunde jag gå från den kollektiva galenskapen när Promoe stänkte iväg ”Svennebanan” till amerikanska Nashville Pussys underhållande trailer trash-rock’n’roll till lovande svenska Sonjagons oväntant ringlande elgitarrer till isländska Olafur Arnalds behagliga stråkpop.

Inte minst lyckades Hultsfred göra några lyckade hiphopbokningar. Gigen med Ice Cube och Petter hörde till de mest välbesökta och det var trångt i Teaterladan när Kid Cudi spelade, vilket tyder på att så urban musik som hiphop faktiskt börjat fungera även på festivaler ute i skogen.

Möjligen gör Hultsfred helt rätt som väljer att inte nischa sig och boka brett och med hjärtat, men det är ett problem att campingen i så hög utsträckning ofta lockar mer än programmet.

Den store vinnaren hette även den här helgen Lars Winnerbäck. Vid den akustiska Teater-spelningen sjöngs det allsång långt utanför ladan och gigen på de största scenerna var två av få som verkligen lyckades samla festivalen.

Behovet av linköpingstrubaduren tycks omåttligt, men nu gör han troligen klokt i att hålla sig undan ett tag.

Hultsfred gör nog klokt i att fundera ett varv till på vilken festival man vill vara.