– Min rollsituation här var inte intressant

Av: Martin Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Alexander Skarsgård om svensk film, Hollywood och hans pappa Stellan

Foto: Ola Axman

Han har gjort stor succé i amerikanska tv-serierna ”Generation kill” och ”True blood”.

Nöjesbladet var som enda tidning med när Alexander Skarsgård gjorde en blixtvisit på Gotland för att spela in filmen ”Puss”.

I ett plan över Östersjön berättar han vad han tycker om svensk film, livet i Hollywood och hur han hanterar kändisskapet.

Foto: Ola Axman

Det är ganska tomt på Bunge flygfält i närheten av gotska Fårösund.

En bit bort betar ett par kossor och en gammal Volkswagen står bortglömd framför en bunkerliknande flyghangar.

Men inte ett enda flygplan.

– Jag trodde att det skulle vara här, säger Fredrik Heinig, producent på St Paul film som gör ”Puss”, en film som försenats ett år efter att regissören Johan Kling brände ut sig förra hösten.

”Åldrats 25 år”

Alexander Skarsgård, 32, har en av huvudrollerna.

I filmen, som kretsar kring en amatörteater i Stockholm, spelar han ”Alex”, ”en typisk trendig mediekille från Stockholm”.

– Vi har haft så jävla roligt. Johan är så skön, som skådespelare känner man sig trygg, säger Alexander Skarsgård.

Han har arbetat intensivt från tidig morgon till sen kväll i tre dagar. Längre kunde han inte vara ifrån inspelningarna av Hollywood-filmen ”Strawdogs” i Schreveport i Louisiana.

– Det är inte direkt de finare delarna av Louisiana, säger Alexander Skarsgård.

Resan till Gotland tog ett dygn.

– Det är klart att det blir jobbigt att resa i ett dygn och direkt gå in till kameran och vara där tre dygn i sträck. Jag har väl åldrats 25 år de senaste dagarna men det har det varit värt, jag är så glad att det gick att pussla ihop.

Nu har alltså ett privatplan

hyrts in för att Alexander Skarsgård ska komma i tid till regissören Rod Lurie i Louisiana.

Och jo, efter ett par minuter hörs ett ”vrrrrooommm” och ett Socata-plan flyger lågt förbi för att sedan ta mark.

På med hörlurarna och på golvet i den lilla kabinen ligger flytvästarna nära till hands. Alexander Skarsgård pepprar piloten Björn Carlsson med frågor.

Han skulle vilja ha flygcertifikat.

– Jag blev jävligt sugen i somras när jag flög med en kompis och landade på Borglanda på Öland. Ett otroligt skönt sätt att resa.

Upp till 6 000 fot. Det blir en liten extra tur över Ingmar Bergmans Fårö. Regissörens röda Mercedes-jeep från 1980 som är till salu står framme.

– Jag har varit där en del, han ville jobba med mig, men jag tyckte det verkade så jävla jobbigt, säger Alexander Skarsgård.

Ett par sekunder senare tillägger han:

– Äh. Jag ljuger.

Nej, Ingmar Bergman får han aldrig jobba med.

”Han är helgrym”

Men Alexander Skarsgårds karriär rullar nu snabbare än någonsin. Hyllad i HBO-serierna ”Generation kill” och ”True blood”. I höst börjar inspelningarna av säsong tre av vampyrserien. Framgångsrike Alan Ball har regisserat och skrivit manus.

– Han är helgrym, otroligt kreativ och smart och öppen för idéer.

Filmer som ”Hundtricket” känns väldigt långt borta. Det kan han tacka svenska regissörer och rollsättare för som bara gav honom roller som ung hunk och i och med det fick honom att försöka ta chansen i Hollywood.

– Jag tycker att svenska regissörer är fega. Man vet vad som funkar och då kör man på det. Som skådespelare är det självmord. Det är därför det gått så dåligt för svensk film, det är mellanmjölk, ljummet, finns inget eget språk. Min rollsituation här hemma var inte intressant, säger han.

Samtidigt menar han att ett nytt gäng regissörer är på väg upp: Jesper Ganslandt, Tarik Saleh, Mikael Marcimain och inte minst Johan Kling.

”Väntade på min chans”

Efter att ha pendlat mellan Los Angeles och Stockholm under flera år är Alexander Skarsgård nu bofast i USA. Hans hem är i Hollywood Hills men i höst flyttar han till Venice.

Så mycket tips av pappa Stellan säger han sig inte ha fått. Att stå på egna ben har varit viktigt.

– Jag ville göra min egen grej och det var viktigt att jag sprang in i några väggar, jag satt längst bak och väntade på min chans.

Men nu märker han att tv-serierna har genomslagskraft. Fler och fler rycker i honom på stan och han har hamnat på Perez Hiltons kändisblogg.

– Det är klart att det är kul, sen läser jag ingenting på nätet. Jag vill inte läsa en massa kommentarer om hur jag agerar. Det skulle sätta sig i skallen.

I takt med framgångarna har har han blivit allt mer restriktiv med intervjuer.

– Jag vill inte synas överallt och tycker redan att jag är överexponerad.

”Fan, Bajen förlorade”

Långt nedanför planet syns Stockholm, Globen och Söderstadion.

– Fan! Bajen förlorade precis där nere. Men Stockholm är så fruktansvärt vackert, när man varit borta länge så har man tårar i ögonen när man ser det.

Landning på Barkaby flygfält och ett snabbt besök i buskarna.

Tidigt nästa morgon sätter sig Alexander Skarsgård i ett flyg till USA. Det första han gör i taxin in till Stockholm är att ringa mamma My.

– Nu ska jag hem och käka kräftor hos farsan och träffa syskonen och så drar jag väl ner till Babylon på Medis och tar en öl med några kompisar. Jag trodde inte att jag skulle hinna träffa någon, det här blir en fantastisk bonus.

Publicerad: