”Vi utsattes för ett mordförsök”

NÖJE

Sofia Helin berättar om pyromanen som skakade inspelningen av ”Bron”

Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
”OBEHAGLIGT” Sofia Helin var med om mycket under inspelningen. ”Jag hade inbrott i min lägenhet samtidigt”, säger hon.

En pyroman härjade under inspelningen av SVT:s dramaserie ”Bron”.

Skådespelerskan Sofia Helins fick fly elden när mannen satte hennes hotell i lågor.

– Vi utsattes för ett mordförsök, säger hon.

Sofia Helin i nya ”Bron” som handlar om ett mystiskt mord mitt på Öresundsbron.

Sofia Helin, 39, bodde på hotell Swania i Trollhättan under inspelningen av tv-serien ”Bron” i januari i år. När lågorna flammade upp fick hon och det övriga filmteamet utrymma hotellet.

– Det var otroligt dramatiskt och obehagligt. Vi utsattes för ett brott, ett mordförsök. Det blev en stressfaktor och vi blev skärrade, säger hon.

När hon öppnade hotellrumsdörren var korridoren rökfylld.

– Det var en dåre, en pyroman. De fick tag i honom dagen efter, vilket var skönt. Vi behövde inte gå runt i ovisshet om vem det var eller vilket motiv personen hade. Det visade sig att personen var en känd galning. Vi avbröt inspelningen och åkte hem, säger hon.

Hände fler saker

Själva grunden till serien är utredningen av ett spektakulärt mord mitt på Öresundsbron. Det var som om inslag från handlingen plötsligt fanns i Sofia Helins omgivning, i verkligheten.

– Det hände många saker av den typen under inspelningen, konstigt nog. Jag hade inbrott i min lägenhet där jag bodde. I samma veva härjade den knasiga människan i Malmö som sköt folk. Sedan kom pyromanen.

”Jag är jobbig”

Det präglade hennes världsbild. Men redan från första början har hon velat bejaka sina mörka sidor som skådespelerska.

– Jag är en dubbelnatur. Mina trevliga roller har blivit exponerade mycket. Men egentligen är jag inte vän och snäll. Jag är en skitförbannad och jobbig människa, säger hon.

Har demoner

Rollen som polisen Saga Norén i ”Bron” passar henne perfekt i detta skede.

– Att jobba med roller som har ett mörker är en av drivkrafterna i mitt arbete som skådespelare. Jag har inget behov av att presentera mig som en perfekt människa. Det är inte alltid lätt att vara schyst, säger hon.

Hon bor i Stockholm med sin man och sina två barn. Hon medger att hon ibland har dåligt samvete över sitt humör.

– Jag är skitjobbig att leva med tror jag. Annars kämpar jag med mina demoner precis som alla andra. Och försöker få tillvaron att gå ihop, säger hon.