Endre skiljer sig

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

– Vi kommunicerar för närvarande inte alls

1 av 8 | Foto: Foto: KARIN TÖRNBLOM
Lena Endre och Richard Hobert fick starka känslor för varandra under inspelningen av filmen ”Ögat” 1998. Skådespelerskan och regissören blev ett par – men 13 år senare är kärlekssagan över och de ska nu skiljas.

Tillsammans har de gjort några av Sveriges mest älskade filmer.

Nu går Lena Endre, 56, och Richard Hobert, 59, skilda vägar.

– Vi kommunicerar för närvarande inte alls, skriver Lena Endre i skilsmässoansökan.

Separationen innebär slutet på en trettonårig kärlekshistoria.

1998 var både Lena Endre och Richard Hobert gifta och hade barn på varsitt håll.

Hobert var halvvägs in i arbetet med sin filmserie

baserad på de sju dödssynderna, och ett år tidigare hade Lena Endre blivit en del av skådespelarensemblen vid inspelningen av ”Spring för livet”.

När inspelningen av den femte filmen i serien – ”Ögat” – startat växte känslorna mellan Hobert och Endre. Under lanseringen av filmen på Venedigs filmfestival hamnade paret på samma hotell som tre svenska journalister.

– Plötsligt är man drabbad av kärleken, något som är så stort att man inte kan stå emot, sa Richard Hobert då.

Hemlighetsmakeriet var slut.

Men det var också början på ett av filmsveriges mest kända och framgångsrika äktenskap. Och ett samarbete på filmduken som skulle bli långvarigt.

”Djupt personlig film”

Richard Hobert regisserade Lena Endre, Marie Richardson och Mikael Persbrandt i ”Alla älskar Alice” 2002, ett drama om skilsmässa ur ett barns perspektiv.

Filmen, som skildrar hur en pappa blir ihop med sin arbetskamrat och alla svårigheter som uppstår när en familj tvingas omforma sig, var en succé hos både publik och kritiker.

Då hade Lena Endre och Richard Hobert varit gifta i två år. Parallellerna till hur deras egen relation hade börjat var ofrånkomliga.

– Visst är den baserad på egna upplevelser, det är alla mina filmer. Och det är en djupt personlig film, berättade Richard Hobert för Aftonbladet.

Trots det upprivande uppbrottet från deras dåvarande makar lyckades Endre och Hobert hålla relationerna till sina ex på en vänskaplig nivå.

Var gift med Hanzon

När männen i Lena Endres liv samlades i tv-programmet ”Här är ditt liv” 2010, där hon var huvudgäst, var en av

dem skådespelaren Thomas Hanzon. Endre var gift med honom när hon träffade Richard Hobert.

Efter programmet funderade tv-tittare och kritiker på vad som egentligen hade hänt. När Hobert äntrade studion hade stämningen förändrats och Endres relation med exmaken verkade stundtals mer lustfylld än den med den nuvarande mannen.

När så skilsmässoansökan i går kom in till Stockholms tingsrätt blev separationen mellan ett av Sveriges mest älskade filmpar ett faktum. Lena Endres egen anteckning förklarar på sitt vis situationen.

– Vi kommunicerar för närvarande inte alls. Därför skickar jag in handlingarna själv.

Bor på olika orter

I ett sms till Nöjesbladet i går eftermiddag är tonen något annorlunda.

– Vi har kommit överens om att lämna in en gemensam ansökan om skilsmässa som vi på grund av olika boendeorter skriver under var för sig. Vi är också överens om att vi inte kommer att ge ytterligare kommentarer, skriver paret.

Publicerad: