Nöje

Petter: Jag har adhd

Av: 

Niklas Strömberg

NÖJE

Den folkkäre rapparen känner sig lättad över att ha fått en diagnos

Petter Askergren kände att han behövde svar och gick till läkaren.

Ett halvår senare fick han sin diagnos – adhd.

– Mest av allt känner jag mig lättad, säger rapparen till magasinet Café.

En gråkall förmiddag i februari stegar en av Sveriges mest kända rappare ut från Södermalms psykiatriska jour och öppenvårdsmottagning i Stockholm.

Med sig har han ett svar han väntat länge på.

Petter Alexis Askergren har adhd.

På sin nya singel ”Krafter”, som släpptes i går, fördjupar den 36-årige rapparen sig i upptäckten. Låten är en inre monolog om hur det är att leva med en funktionsnedsättning som innebär att man har problem med uppmärksamhet, är överaktiv och impulsiv.

– Hur tacklar man det här när man får svart på vitt. Jag är ett bokstavsbarn, de har aldrig sagt ett shit, rappar Petter i låten.

Papper på begåvningen

I det kommande numret av magasinet Café målar den 36-årige rapparen upp en ännu tydligare bild av situationen.

För journalisten Jan Gradvall förklarar Petter hur den plötsliga diagnosen fått flera pusselbitar i hans liv att falla på plats.

Adhd:n har påverkat honom sedan barnsben. Inte minst under skolåren då han ofta kände sig ”dum och akademiskt underlägsen”.

– Som psykologen sa till mig nu efter det IQ-test som ingick i undersökningen: Nu har jag slutligen papper på att jag faktiskt är normalbegåvad. Vissa saker är jag bättre på än andra, vissa saker är jag sämre på.

– Som inlärning och fokusering. Jag kan fortfarande inte ta muntliga instruktioner från någon annan. Det blir alltid fel. Jag missar alltid typ 20 procent av instruktionen. Jag kan bara inte ta in det, få ordning på det. Kan inte förklara varför.

I intervjun berättar Petter att hans liv kretsar kring minutiösa rutiner. Han lägger alltid fram samtliga klädesplagg han ska ha följande dag. Han måste förvara sina skor i liggandes i skokartongerna och får absolut inte stänga av mobiltelefonen förrän han väl står på scenen och musiken redan är i gång.

Måste organisera allt

En psykolog ska ha förklarat att Petter genom att organisera sitt liv på detta sätt redan tagit tag i sin egen behandling. Följer han inte sin mallade tillvaro påverkar det hans välbefinnande.

– Då mår jag jävligt dåligt. Jag måste organisera min dag på det sättet. Fem minuter till det, tio minuter det. Jag har hela mina dagar planerade så, säger Petter.

Ett annat karaktärsdrag Petter nu förstår bottnar i adhd:n är hans impulsivitet.

– En gång köpte jag ett hus på telefon utan att ha sett det.

”En enorm resurs”

Trots att adhd beskrivs som en handikappande funktionsnedsättning ser Petter det inte som något negativt.

Tvärtom. I ett pressmeddelande till den nya singeln skriver Petter:

– Jag ser inte min upptäck som en defekt eller något negativt utan tvärtom en unik och speciell förmåga, en gåva som jag lärt mig hantera och förvandla till positiv energi för att till slut bli en enorm resurs.

– Det budskapet vill jag sprida och förmedla.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Petter Askergren. Han har valt att inte ge några ytterligare kommentarer.

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Publisert: