Helena är nästa Hollywoodsuccé

NÖJE

Hon är klar för roll i ’Nikita’: De som kommer i min väg dör

Foto: en kvinna i karriären Helena Mattsson är supertaggad inför rollen i tv-serien ”Nikita”. ”Det är klart att det kan lyfta min karriär”, säger hon.

Alexander Skarsgård gjorde det med ”Generation kill” och ”True blood”.

Nu hoppas även Helena Mattsson bryta ny svensk mark på bästa sändningstid i USA med ”Nikita”.

– Serien är populär i USA. Det betyder mycket för min karriär, säger Helena Mattsson till Nöjesbladet.

Foto: Maggie Q som Nikita.

Helena Mattsson, 27, har fått en återkommande roll i den andra säsongen av actionserien ”Nikita”, med Hollywoodstjärnan Maggie Q, 32, i titelrollen.

– Min karaktär framstår som en sofistikerad politisk person men är väldigt hemlig, säger Helena Mattson.

”Tv har blivit bättre”

Hon får inte avslöja för mycket om sin rollkaraktär ”Cassandra”.

Men efter intervjun ska hon träna kampsporten taekwondo inför nästa avsnitt av serien, som nyligen haft säsongspremiär i USA.

– Min karaktär kommer att ställa till det lite för Nikita, kan jag säga, skrattar hon.

Tv stiger i aktning i det förlovade filmlandet – och Helena Mattsson ser fram emot att ha en framträdande roll i en populär tv-serie i ryggen.

– Det betyder jättemycket i dag. Tv har blivit så mycket bättre och lockar fantastiska manusförfattare och skådespelare. Det är klart att det kan lyfta min karriär men jag är glad så länge jag får betalt för att agera, säger hon.

Jobbar i 18 timmar

Sedan Helena Mattsson flyttade till Los Angeles har hon kämpat hårt för sina roller. Det har blivit många provspelningar, ett antal filmroller och framförallt – långa arbetsdagar.

– Ibland jobbar man upp till arton timmar, men det är det värt. Jag älskar det jag gör, säger hon.

Rollen i ”Nikita” är inte det enda som Helena Mattsson har på gång när det gäller action.

Spelar mot Oldman

I den kommande filmen ”Guns, girls and gambling” gör hon rollen som yrkesmördare – på jakt efter Christian Slater, 42, och storstjärnan Gary Oldman, 53.

– Det var jätteroligt att spela en sån tuff och iskall karaktär. Jag är med i många slagsmål och skottlossningar och de flesta som kommer i min väg dör, säger hon.

Om hon lyckas ta kål på ”Tinker, tailor, soldier, spy”-aktuelle Gary Oldman vill hon inte avslöja.

– Nej, det vore att förstöra behållningen, men det är inte många som överlever när jag är färdig. Gary Oldman var fantastisk att spela mot och dessutom väldigt rolig privat, säger hon.

Fler unga svenskar som har flyt i USA

Noomi Rapace, 31, är aktuell i ”Sherlock Holmes 2” mot Robert Downey Jr och Jude Law men även i Ridley Scotts ”Prometheus”.

Alexander Skarsgård, 35, fortsätter att kamma hem roller efter framgångarna med vampyrserien ”True blood”. Han är just nu aktuell med ”Straw dogs”.

Joel Kinnaman, 31, har fått mycket beröm för sin roll som mystiske polisen Stephen Holder i ”The killing”. Han spelar också en stor roll i komande ”The darkest hour” mot Emile Hirsch.

Malin Åkerman, 33, har synts i små indepententfilmer här och där, men slog igenom på riktigt med rollen i superhjältefilmen ”Watchmen”, 2009. Efter att Lindsay Lohan fick sparken tog Malin över rollen som porrstjärnan Linda Lovelace i kommande ”Inferno”.