– Alltid sorgligt när folk slutar älska varandra

NÖJE

Helena Bergström vet hur det är att vara gift med sin regissör

1 av 4 | Foto: kärleken håller Helena Bergström har hållit ihop sitt äktenskap trots att hennes man regisserat henne i en mängd filmer. ”Vi får inte nog av varandra även om vi har gjort 14 filmer ihop”, säger hon.

Sverige har länge haft två framgångsrika filmpar.

Men att de ena av dem, Lena Endre och Richard Hobert, nu går skilda vägar oroar inte skådespelerskan Helena Bergström.

– Men det är alltid sorgligt när folk slutar älska varandra, säger hon.

Det finns många likheter mellan paren. Tillsammans har de gjort mängder av hyllade svenska filmer. Båda paren har blivit förälskade under filminspelningar.

Men när Lena Endre, 56, och Richard Hobert, 59, har bestämt sig för att skiljas fortsätter skådespelaren Helena Bergström, 47 och regissören Colin Nutley, 67, att leva och jobba ihop precis som vanligt.

– Vi älskar varandra och får inte nog av varandra, även om vi har gjort 14 filmer ihop, eller hur många det nu är, säger hon.

Debut på teatern

– Att dom skiljer sig är som vilka andra som helst, det är alltid sorgligt, säger hon.

Just nu är Helena Bergström högaktuell som debuterande regissör på Stadsteatern.

Hon konstaterar att hon har en en maktposition gentemot skådespelarna.

Nytt jobb med maken

– Men allra mest makt har regissören på en film, då kan man klippa och klistra så att skådespelarna inte känner igen slutresultatet, säger hon.

Efter debuten ska Helena Bergström jobba tillsammans med maken både med film och teater.

Numera fungerar det helt smärtfritt att jobba ihop – det var värre i början.

”Minst beröm”

– Då var det lite jobbigt att jag alltid var den i ensemblen som fick minst beröm, för att Colin skulle vara tydlig med att han inte favoriserade mig. Men nu har jag inte samma bekräftelsebehov längre, säger hon.

Hur är det att jobba med intima filmscener ihop?

–Att göra sexscener är jättekonstigt. När jag och Rolf Lassgård gjorde sexscener i ”Under solen” tror jag att Colin tyckte att det var lite stressande, särskilt gentemot Rolfs fru. Det blev nästan lite överdrivet när Colin gick runt och sa ”ta det lugnt” för att lugna alla, men mest sig själv, hela tiden, säger hon.