QX: Zelmerlöw får leda gaygalan igen

Uppdaterad 2014-03-24 | Publicerad 2014-03-22

Han ledde QX gaygala – och hyllades på scenen.

Trots Måns Zelmerlöws kritiserade uttalanden om att homosexualitet är en avvikelse vill QX gärna fortsätta jobba med honom.

– Han får självklart leda galan igen, säger Anders Öhrman, chefredaktör.

I februari hyllades Måns Zelmerlöw som värd för QX gaygala.

Nu är han i blåsväder på grund av sina uttalanden i kvällens ”Pluras kök” på TV3.

När han säger att ”mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan” frågar Miriam Bryant om han ser homosexualitet som en avvikelse.

– Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop, säger Zelmerlöw i programmet.

Kritiken har kommit både från organisationer som RFSL och andra kändisar.

– Måns har byggt sin karriär på att flirta med gaypubliken. Det här måste få konsekvenser för honom, säger Alexander Bard.

”Det känns fegt”

När Nöjesbladet uppmärksammade Zelmerlöws kommentarer i programmet bad han om ursäkt.

– Jag hade kunnat skylla på att det var mycket alkohol och så men det känns fegt. Det jag pratar om i programmet är biologi. Jag tycker att all form av kärlek är lika mycket värd, däremot använder jag ett väldigt klumpigt ord som avvikelse där jag i stället borde sagt att det är mindre vanligt. Det var oerhört klumpigt och jag vill be alla som kan ta illa upp om ursäkt, säger Zelmerlöw.

Han fortsätter:

– Jag hyllar ju olikheter. Jag ledde gaygalan och har hur mycket gaykompisar som helst. Jag vet var jag står, säger Måns Zelmerlöw.

Tidningen QX, som riktar sig till en ”gay och öppensinnad läsekrets” och arrangerar gaygalan, står bakom Zelmerlöw trots artistens kontroversiella uttalanden på bästa sändningstid i kväll.

– Han uttalade sig klumpigt men har bett om ursäkt för det. Jag känner Måns sedan lång tid tillbaka och vet att han är en fantastisk kille och att han inte har några problem med homosexualitet. Om det skulle bli aktuellt får han självklart leda galan igen, säger Anders Öhrman, chefredaktör.

”Sprider ut homofobi”

Bard köper inte artistkollegans ursäkt.

– Det handlar inte om ordval, det handlar om en ideologi att heterosexualitet är ett högre ideal och att homosexualitet är det avvikande. Han sprider ut homofobi på ett väldigt obehagligt sätt, säger han.

Jonas Gardell har avböjt att kommentera den före detta Allsångsledarens uttalanden i media och hänvisat till sina egna kanaler. På Twitter kritiserar han Zelmerlöw:

– Skillnaden mellan mig och Måns Zelmerlöw? Han vräker ur sig dumheter på fyllan. Jag vräker ur mig dumheter helt nykter, skriver han.

Gardell fortsätter:

– Måns argument att homo ”är inte lika naturligt i och med att de inte skapar barn” är så skumt. Måns har 0 barn. Jag har 2. You do the math! skriver han.

ANNONS