Spöket ville sova med Skifs hustru

Det spökar i prästgården.

Björn Skifs tror inte på osaliga andar, men har konkurrens av en – i sovrummet.

En natt ville någonting skeda hans fru.

– Det var jätteobehagligt, säger han.

Björn Skifs säger att han mår bra. I höstas var han oinspirerad, tyckte inga jobb kändes kul.

– Jag bara var. Försökte ta tag i projekt, men nej. Lusten fanns inte där, säger han.

Saker flyttas runt

Samtidigt spelades Björn Skifs musikal ”Spök” på Cirkus i Stockholm. Där går den fortfarande. Han säger att biljettförsäljningen har gått från att gå ”bra” till att ”rulla på”, men att han har släppt tankarna på föreställningen.

Björn Skifs har nog med spöken hemma.

– Jag bor i en gammal prästgård. När vi flyttade in för 25 år sedan fick vi höra att ”här händer det grejer”, säger han.

Och grejer har hänt. Saker försvinner och flyttas omkring, men ingenting har känts obehagligt, tycker Björn Skifs. Utom möjligen en incident.

– Pernilla trodde att jag låg i sängen bredvid henne, men jag var inte hemma. Hon kände hur någon la sig ner och frågade ”är du hemma nu?” men fick inget svar. När hon vände sig om var det ingen där.

Har du konkurrens från andevärlden?

– Det är för jävligt, men vad ska man göra?

I sommar åker Björn Skifs på Sverigeturné. Det bryter inspirationstorkan. Troligtvis får han riva av gamla hiten ”Hooked on a feeling”. På söndag är det fyrtio år sedan låten låg etta på amerikanska billboardlistan, och den vill aldrig dö.

– Den vägrar att ge sig. Nu är den tema i en ny storfilm. Den dök upp bland allt blod i Tarantinos ”Reservoir dogs” också … Jag tänkte bara, what? Och i tv-serien ”Ally McBeal” när den där fula jävla dockan dansade till den. Först tänkte jag att det kändes så där, men nu tycker jag det är kul, säger Björn Skifs.

Björn Skifs äger inga rättigheter till låten, som han säger ”lever sitt eget liv”.

Har blivit stalkad

– Den är med i allt jag gör. Det fanns en tid då jag tyckte det var jobbigt, men det har gått över. När jag spelar ropar alltid någon ”Hooked då?!”.

Relationen till publiken är bra, tycker han, men ibland har det gått överstyr.

– Det händer att lite galningar hör av sig och tror att alla mina låtar handlar om dem. Jag har blivit stalkad också, tyvärr. Det var länge sedan nu men då var jag skraj. För mig själv, min flickvän, mitt hus och min hund … Det var obehagligt. Jag tänkte att plötsligt kanske det smäller, och polisen kunde inte göra någonting, säger Björn Skifs.

Förföljelsen slutade när han flyttade. Och även om det inte har hänt igen kan Björn Skifs ångra livet i offentligheten.

– Det händer. Ibland vill man bara kunna trycka på en off-knapp. Men jag mår bra och har roligt, säger han.

Publisert: