Jackson: Fantastiskt att arbeta med Mikael

1 av 4
NÖJE

BERLIN. Resan har nått Beorns hus. När ”Hobbit”-gänget nu vandrar vidare gör Mikael Persbrandts rollfigur entré i jätteserien.

Peter Jackson har bara lovord om den svenska stjärnan.

– Det var fantastiskt att arbeta med Mikael. Han bär gåtan, smärtan som skinnbytaren lever under, säger Peter Jackson.

Och det kommer mera.

Beorn kommer tillbaka i film tre, och regissören Peter Jackson ska lägga till fler scener i den förlängda versionen av ”Hobbit: Smaugs ödemark” när den släpps på dvd. Beorn är skinnbytaren, ibland björn, ibland människa.

Persbrandt var lite besviken när han först såg filmen. En scen de jobbat på länge fanns inte med i bioversionen. Beorn hugger ved, och Gandalf presenterar dvärgarna för honom.

Mer Beorn i förlängda versionen

Men han vet att Beorn inte gillar för många främlingar eller gäster på en gång. Så Gandalf låter dem komma ett par åt gången. Den som läst boken vet hur Beorn steg för steg accepterar sina gäster och blir nyfiken på dem. Persbrandt fick hugga massvis med ved, med yxor i olika storlek.

– Det kommer mer av Beorn i den förlängda versionen, säger Peter Jackson.

Vet du redan när du spelar in vilka scener som ska vara på bio och vad som sparas?

– Nej, det går inte att se då, säger Peter Jackson. Det är först i efterarbetet när vi klippt färdigt filmen som jag känner rytmen och ser hur det ska vara. När alla beståndsdelar är på plats.

Använder yxan

Så fort de sett Mikael Persbrandt visste de att han var rätt för rollen.

– Det var underbart att jobba tillsammans, säger Peter Jackson. Vi gick en annan väg än boken. Vi ville göra Beorn mer till en gåta; är han ond eller god? Han är en varelse som mest har fokus på sig själv. Som han säger i vårt manus: Han gillar inte dvärgar, men han tycker ännu sämre om orcher.

Beorn är en sådan rollfigur som det är roligt att skriva mer för, säger han. Och om vi får vänta på att få se Beorn använda yxan i ”Smaugs ödemark” lär han ta fram sitt favoritredskap mot orcher i avslutande ”Hobbit: Bort och hem igen”.

– Nästa film blir den mest känslosamma av alla tre, säger Peter Jackson. Jag tror folk blir förvånade.