SVT slarvade bort succén

NÖJE

Slut i rutan för dokusåpan ”Riket”.

SVT har gjort ett praktfullt självmål. Som att värva Zlatan och låta honom spela, typ, defensiv vänsterback.

I public service-tv:s uppdrag ingår att göra breda underhållningsprogram.

Med ”Expedition: Robinson” var SVT modigt, hade tålamod, trotsade mediadrevet och fick så småningom en gigantisk tittarsuccé som dessutom efterapades runt hela världen.

”Riket” är också ett genomtänkt koncept i genren. Programmet hade finslipats inför andra säsongen. Det har faktiskt varit lite folkbildande på det sättet att duellerna haft anknytning till verkliga händelser.

Jag har all respekt för de som tycker att det är fånigt med folk som leker 1600-tal. Skulle själv aldrig göra det.

Men har man följt hela serien har det varit svårt att inte engagera sig, både positivt och negativt, i folk som Carla, Cesar, Christian, Jonas, ”Renen”, Markus, Sara, Lixörn??

Bra casting, alltså. Snyggt producerat, massor av konflikter, Stefan Sauk som härligt skruvad spelledare.

Finalavsnittet hade kvinnlig verbal catfight, lite otäck dramatik när Markus liknade en totalt utslagen boxare och klosstapling (!) som bara var spännande för oss ”Riket”-fans men egentligen hopplöst som tv-dramatik.

Sedan vann då helt oväntat ”JB”, Jonas Bengtsson – osannolik i hela sin uppenbarelse som lönnfet sexswinger, omväxlande avskydd och älskad av tv-tittare och deltagare. Och SVT har slarvat bort alltihop!

Fel sändningstid mot för stark TV 4-konkurrens. 900?000 tittare är egentligen inte dåligt, en vardagskväll hade detta kunnat bli en betydligt större succé.

Frågan är om SVT vågar ge det en chans till.

Programmakarna har pratat om en tredje säsong med andra världskriget som miljö. Det skulle kunna bli precis så tankeväckande, nyskapande och spännande som väl ”Riket” var tänkt att bli från början.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM