Nu smakar även tv-skiten gott

Foto: EN KVÄLL MED SOCKER OCH FETT ”Lost”, ”Alias” och ”Prison break” lär oss absolut ingenting. Det är bra underhållnings-tv – men helt onyttig. Det är sött, fett och fiberfattigt – och ger inga stora insikter.
NÖJE

Doktor Virtanen har upptäckt en ny fetmasjukdom: bra tv som är väldigt onyttig för dig.

Till och med skiten smakar gott nuförtiden.

Kvaliteten på tv-serierna i våra digitalboxar är hög på 2000-talet.

Till och med skiten är bra. Dom (”they”) vet att det inte går att sälja skräp.

Därför inbillar vi oss ibland att det är mer nyttigt än förr att ägna mycket tid i tv-soffan.

Det är det inte.

Underhållnings-tv gör oss till mentala fetton eftersom det är vitt bröd med smör som är mest populärt, från ”Lost” till ”Let’s dance”. Kostcirkeln gråter.

På radion är det lika sött, fett och fiberfattigt: James Blunt-mackans sentimentala kraxande som är ”bra” i teknisk mening men helt meningslös.

”Lost”-sockerkakan lär oss ingenting om någonting, absolut ingenting. Samma sak med ”Alias” och ”Prison break”.

”Six feet under” och ”Vita huset” är snäppet näringsriktigare men inte ens ”Sopranos” ger oss speciellt stora insikter, trots de realistiska underströmmarna.

Det är bara bra underhållning och underhållning bara.

Efteråt är det tomt. En timme av livet försvann. Och sedan en till. Och en till. En hel kväll med bara fett och socker på tv. Det var spännande. Skjut mig.

Tv-serier är 2000-talets opiumhåla, men råkommersiell, laglig och tråkigare.

Jag är säker på att forskare i framtiden kommer att förbjuda ”24” eftersom serien visade sig ge en snarlik form av amfetaminångest.

Okej. Diagnosen är nu ställd och varningstriangeln är ditritad på din plasma-tv.

Titta på ”Lost” och ”Alias” om du vill men kör inte bil efteråt. Du har antagligen blivit för trög för att kunna bromsa vid orange.

Akut kan nu din egen dietist, doktor Virtanen, rekommendera tre roliga, klyftiga serier som till viss del reparerar näringsbehovet: ”South park”, ”American dad” och ”Simpsons”.

Dessa tre tecknade morötter är en viktig början, men du bör verkligen se över hela din tv-livsstil innan du sitter där med en mental tv-blodpropp.

Innelistan

UTElistan

Veckans...

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM