Martin ger oss hopp i Ukraina

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Stenmarck är kung.

Vilken show! När det verkligen gällde lyfte han som en örn.

"Las Vegas" lär innebära att vi kommer topp-8 i Kiev och undviker kvalplats 2006.

Härmed är det sista gången som Martin Stenmarck kallas "Peter Jöback light". Det finns inget light över Stenis.

Tvärtom: han är en tung underhållare, en estradör, ett charmtroll, en showman, en ursnygging med ett miljonerkronorsleende.

Sveriges Elvis - om nu inte redan Eilert Pilarm hade suttit på den titeln.

Sveriges Tom Jones passar förresten bättre.

Jag har gnällt lite på att handlingen i låten är aningen meningslös, men det lär knappast Europapubliken bry sig om. Det gjorde ingen i går när Martin superlevererade med extra sås.

Killen - inför cirka 4 miljoner tittare - börjar plötsligt att skratta. Så arbetar ett sant proffs.

"Las Vegas" är ett sofistikerat, välproducerat Rat Pack-nummer med sexig basgång som lär stå sig väl i Kiev. Och de där fyra dansarna i Uma Thurmans "Kill Bill"-kläder är urläckra. Kan vi hoppas på dubbelt så många i Ukraina?

För övrigt är Martin en cool snubbe. Alltså på riktigt en cool snubbe. Ingen musikallelle.

"""

Puh! Det var nära att folkfavoriten Nanne - vars hår var bredare än hon var lång - tog hem det här. Istället blev det en mycket hedrande andraplats, bara tre (!) poäng efter Stenis.

Trist för Ruslana extra light-Nanne, men bra för Sverige. Det är bättre att skicka en låt som det går att sjunga med i till Kiev. Och ett helsexigt, internationellt framträdande istället för Nannes lite tantsexiga.

Tur att vi har en jury, en jäkla tur.

Och min favorit Shirley Clamp kom bara fyra. Vackra "Att älska dig" var kort sagt för sofistikerad. Bara en jury gav den 12 poäng, Stockholms.

The winner takes it all, som Stenmarck sjunger.

"""

Rakade Bävern Schyfferts comeback lyfte inte Globen, och inte Jill Johnsons cover på förra årets stora countrystjärnskott i USA, Gretchen Wilson, heller. Fast det var inte Jills fel utan de där jönsiga bonnlurkdansarna och det jönsklädda bandet. Countrymusik är väl inget skämt för Jill?

"""

Även i pyjamas och gyllene stövlar är Carola en underbar stjärna. "Genom allt", med för tunga metaforer där i dödskuggans dal, är längre än treminutersschlagern och jag undrade först vad som hände när det kom ännu ett break. Jag har blivit schlagerhjärntvättad!

"""

Klassisk "Rolf Nygård" ändå: "Nordman? Synd att Dressman var upptaget."

"""

Jag gillar för övrigt gull-Jimmys rad "vi kan sjung sjung sjunga sha-la-la" väldigt mycket. Snodd av den bästa: Van Morrison.

"""

Var inte ledsna nu, alla ni som hade andra favoriter till Kiev.

Stenmarck är det bästa för Sverige. Precis som Stenmark brukade vara.

Fredrik Virtanen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN