Jan-Olov Andersson

Bara halvlyckad premiär för TV 4:s nya storsatsning med Petra Mede

Det är TV 4:s nya storsatsning. ”Let's dance” med sång i stället för dans.

Och ett bara lite halvlyckat premiäravsnitt. Med en jury som var skrattretande positiv. Och en välbetald Petra Mede som mest skämtade om sig själv.

Hur ska det bli när hon måste visa empati, när lite grann står på spel?

Ryktet säger att ”Stjärnornas stjärna”, ett för övrigt extremt intetsägande programnamn, är dyrare än både ”Idol” och ”Talang”. Det är, hur som helst, TV 4:s försök att återvinna lördagskvällarna från SVT efter Melodifestivalen och fram till Eurovision song contest i maj.

Kan nog bli rätt jämnt skägg, ungefär en miljon tittare var, mellan detta och SVT:s tv-lekar, inarbetade succén ”Smartare än en femteklassare” (några kommer nog att sakna Lasse Kronér) och ”Tror du jag ljuger?” (aldrig riktigt så roligt som det har låtit på papperet).

Basfakta, för de som inte såg ”Stjärnornas stjärna”.

Artisterna Ace Wilder, Casper Janebrink, LaGaylia Frazier, Linda Pira, Ola Salo, Tommy Nilsson, Roger Pontare och Wiktoria Johansson ska sjunga låtar i genrer de normalt inte försöker sig på: country, latin, hårdrock, soul, opera, syntpop, musikal, svenska visor och disco.
(Att LaGaylia Frazier har sjungit soul hela sitt liv kanske inte räknas för att hon är född i USA, vad vet jag?)

Sedan ska svenska folket rösta och en åker ut i varje program tills vi har en vinnare i finalen.

Allt är väldigt mycket ”Let's dance”, fast ”Let's sing-något-artisterna-normalt-inte-sjunger”. Direktsänt inför publik. Påkostad och snygg produktion. Bra orkester.

Men hos juryn – de delar inte ut poäng, utan bara omdömen, som i ”Idol” – fanns ingen sälta, ingen humor, bara nästan skrattretande positiva omdömen.

Kändes som att duktiga musikskribenten Jan Gradvall hade sina lite musikhistoriska betraktelser färdiga i huvudet i förväg, så att de skulle fungera hur det än lät. Inte fan kan han, på allvar, tycka att Linda Pira, Ace Wilder eller Roger Pontare kan sjunga country.

De andra två - countrycoachen Alexzandra Wickman och musikproducenten Zannah Hultén, hon är återkommande jurymedlem (har aldrig hört talas om någon av dem, men det kan vara jag som är lite korkad…) – framstod som om de var på ett väckelsemöte och fullkomligt vräkte ur sig positiva omdömen.

”Måste nog bli lite skärpning”

Petra Mede, överköpt från SVT till detta (till att börja med…) skämtade mycket om just det. Om sig själv. Och… ännu mer om sig själv.

Fungerade väl hyfsat, hon ju är ett superproffs, men med tanke på att hon här – om vi fortsätter jämförelsen med ”Let's dance” – är både David Hellenius och Tilde de Paula Eby, måste det nog bli lite skärpning. Mer spontanskämt á la Hellenius, mer empati än ironi efter framträdandena, särskilt när det sedan blir allvar och artisterna har nerverna på helspänn om de ska röstas ut.

Ingen åkte ut i premiärprogrammet, men vi fick veta att Tommy Nilsson fick flest röster. Han är folkkär och kan säkert gå hela vägen, hans mäktiga balladstämma fungerar i de flesta genrer.

Roger Pontare hade klätt ut sig till Peps Persson och Ola Salo såg i närbild ut som en ung David Byrne. Hur de sjöng country… det glömmer vi.

Skulle inte förvåna om detta blir programmet där Casper Janebrink får visa ”stockholmsjävlarna” var skåpet ska stå.

På bio, med ”Tårtgeneralen” och ”Amatörer”, är det just nu landsortens revansch. Här får Arvingarna-sångaren chansen att visa att dansbanden är underskattade. Hans ”Chattahoochee” var bäst. Jag tror han vinner ”Let's sing”.

Publisert:

LÄS VIDARE