Film

Oscarsvinnaren: Därför slutar jag som skådespelare

Berättar om sitt farväl från Hollywood

avMagnus Sundholm

1 av 2 | Foto: Mario Anzuoni
Daniel Day-Lewis.

HOLLYWOOD. I jul är det premiär för Daniel Day-Lewis sista film.

Redan i juni förklarade den trefaldigt Oscarsbelönade skådespelaren att ”Phantom thread” skulle bli hans farväl.

– Jag var tvungen att gå ut med det, säger han.

Uttalandet gjorde han för att sätta press på sig själv.

– Jag ville dra en gräns. Jag vill inte sugas tillbaka in i ett ett annat projekt. Hela mitt liv har jag babblat om hur jag ska sluta med skådespeleri, säger han i magasinet W.

– Jag vet inte varför det var annorlunda den här gången. Men något slog rot inom mig och det blev en besatthet. Det var något jag var tvungen att göra.

Nu är den 60-årige britten redo för nästa kapitel i livet. Men han har fortfarande ingen aning om vad det innehåller.

– Jag avskyr att använda det alltför flitigt använda ordet, ”konstnär”. Men det är något av konstnärens ansvar som hängt över mig. Jag måste tro på värdet i det jag gör.

– Jobbet kan verka vitalt. Till och med oemotståndligt. Och om en publik tror på det borde det vara tillräckligt för mig. Men på senare tid har det inte varit det.

Sista rollen: klänningsmakare

”Phantom thread”, som regisserats av Paul Thomas Anderson, utspelar sig i London på 1950-talet. Day-Lewis spelar klänningsmakaren Reynolds Woodcock vars tillvaro vänds upp och ner när han blir kär.

Trots att Day-Lewis lägger av på eget initiativ är han inte glad.

– Jag har stor sorg. Och det är det rätta sättet att känna. Hur konstigt skulle det inte vara om det här bara vore ett glädjefyllt steg mot ett helt nytt liv?

Day-Lewis har jobbat som skådis sedan han var 12.

– På den tiden var allt annat än teater – lådan av ljus – dolt i skuggor. När jag började var det en fråga om frälsning. Nu vill jag utforska världen på ett annat sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Hollywood