Mejla

Jan-Olov Andersson

Annika Sundbaum-Melin – en skribent med stort rättspatos och rolig som fan

Årets Sundbybergare 2006 blev 56 år gammal

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lasse Allard
Annika Sundbaum-Melin.

Annika Sundbaum-Melin har avlidit, blott 56 år gammal.

Hon skrev mycket om hårdrock och Melodifestivalen i Aftonbladet. Efter romanen ”Singel i Sumpan” fortsatte hon sedan som taleskvinna för ensamstående mammor, för fattiga och utsatta och för sitt Sundbyberg.

– Hon var grym, den bästa värvningen jag gjorde. På den tiden fanns det inte många tjejer som skrev om musik och framför allt inte hårdrock. Hon hade ibland obekväma åsikter, men vågade stå för dem, säger Lasse Anrell, dåvarande nöjeschef.

Aftonbladets nöjesredaktion var 1987, när Annika Sundbaum-Melin kom dit, en ganska grabbig avdelning.

Så hon kom in som en frisk fläkt. Som 25-årig kvinna var hon vad som då ansågs nästan ”grabbigt” frispråkig på ett sätt som inte sällan fick oss några år äldre manliga arbetskamrater att rodna. Vi bombarderades med åsikter om både våra egna liv och bekännelser ur hennes eget. Samma sak när hon skrev i tidningen. Hon funderade aldrig ängsligt över om hennes åsikter om musik, film, teater eller vad det nu var låg rätt i tiden eller inte.

Den påtänkta filmen blev aldrig av

Hon drog en lans för hårdrocken när den musikstilen inte alls var lika älskad av medierna som nu. Hon bevakade Melodifestivalen, som då var ett stort evenemang en gång om året, inte hela våren. Feminist var hon, självklart, men hennes krönikor var föga politiskt korrekta.

Annikas framgångsrika självbiografiska roman ”Singel i Sumpan” gavs ut av Norstedts 2001. Undertiteln – ”Hur man överlever första året som ensamstående mamma med hjälp av snälla grannar, Treo och ett och annat ragg” – beskriver väl vad den handlade om.

Den påtänkta filmen blev aldrig av. I rätt händer skulle en film eller tv-serie av boken även i dag bli en tankeväckande historia om en sällan skildrad verklighet.

Hon utsågs till Årets Sundbybergare

Annikas liv som frilansjournalist och ensamstående tvåbarnsmor blev ibland både kaotiskt och föga inkomstbringande. På sin blogg skrev hon inlägg om allt från klass och fattigdom till sitt älskade Sundbyberg, där hon också förde en kamp mot ombildandet av hyres- till bostadsrätter.

Hon utsågs till Årets Sundbybergare 2006.

Vid sidan av sitt rättspatos, var hon alltid rolig som fan. Väldigt lätt att tycka om.
Annika Sundbaum-Melin gick bort efter en kort tids sjukdom.

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nöje

Sundbyberg