SVT-chef efter Ginas inlägg: Oacceptabelt

NÖJE

SVT-chef om Dirawis Facebook-inlägg om sexuellt ofredande

1 av 5 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Gina Dirawi.

I ett Facebook-inlägg berättade Gina Dirawi om hur hon blev tafsad på, i direktsändning. Och hur hon hon uppmanades att vifta bort det som ett skämt.

– Jag hoppas att ingen SVT-anställd har hävt ur sig detta, säger Thomas Hall, nöjeschef på SVT.

Det var i går som programledaren Gina Dirawi, 26, höjde rösten mot sexuella övergrepp och trakasserier.

I ett inlägg på Facebook berättar hon om den gången hon blev tafsad på i direktsändning men hur ingen ville ta det på allvar.

”Jag tror inte jag känner en enda kvinna som inte blivit sexuellt ofredad av en man under hela sitt liv. Vi minns alla vår skolgång och hur killarna skulle tafsa och klämma, hur killarna aldrig behövde stå tillsvars för sina handlingar eller fick någon indikation på att deras beteende var fel", skriver hon.

Flinck bad om ursäkt

”Hur lärarna försvarade dom med 'han tycker ju bara om dig'. En retorik som senare skulle återanvändas när jag som 21-åring blev sexuellt trakasserad i livesändning och det skulle viftas bort som ett skämt och någon i omgivningen faktiskt bad mig att säga till media att jag ville bli tafsad på.”

Under Melodifestivalen 2012 riktades skarp kritik mot Thorsten Flinck efter att han tagit Gina Dirawi på rumpan i direktsändning. Artisten bad programeldaren om ursäkt efter uppmaningar från SVT och Gina Dirawi valde där och då att inte säga mycket om händelsen.

Thorsten Flinck försvarade efteråt sitt tilltag.

– Jag tycker inte att det var över gränsen. Det var väldigt könlöst, det var ju en ung flicka som jag inte ser på som kvinna, utan medmänniska, det är inte mer än om jag skulle klappa dig på rumpan, sa han då till Nöjesbladet.

”Vill inte namnge personen”

Efter Dirawis inlägg har SVT försökt gå till botten med det som hände.

Innan de lämnade en kommentar till Nöjesbladet ville Thomas Hall, som då var projektledare för Melodifestivalen,först prata med Gina.

– Jag har pratat med Gina och hon vill inte namnge personen till mig, så vi vet inte om det är SVT-anställd, säger Thomas Hall, numera nöjeschef på SVT.

– Jag hoppas att ingen SVT-anställd har hävt ur sig detta. Det är verkligen inte ok eller acceptabelt  på något sätt. Men i och med att Gina inte vill berätta vem som sagt det här kan jag inte heller ställa någon mot väggen, utan bara beklaga till Gina att hände, säger Thomas Hall.

– Gina har inget mer att kommentera utöver sitt inlägg, säger hennes presskontakt Lili Assefa.

ARTIKELN HANDLAR OM