Petra Mede

Mede om utlandsjobb: ”Beror på privatlivet”

Av: 

Joni Nykänen

NÖJE

Det är en ständig balansgång mellan karriären och det privata.

Petra Mede, 46, berättar om sina prioriteringar – och vilken plats ett internationellt jobb skulle kunna ha i livet.

– Hade jag inte haft mina agenter så kanske jag inte hade jobbat så mycket alls, säger hon.

Nu är det klart att Petra Medes kritikerrosade föreställning ”Den ofrivilliga divan” ska få nypremiär i Göteborg i vår. Därmed återvänder hon till sin andra hemstad.

– Man kan säga att jag har två ”hemmaplan”. Jag kommer ju från en Stockholmsfamilj, och nu har jag ju bott längre i Stockholm än i Göteborg. Men hela min skoltid och uppväxt var i Göteborg. Det kommer att bli några småändringar i showen för att anpassa den till staden, säger hon.

Showen är en nervpärs för Mede. Det är svårt att tro. Hon har ändå varit programledare i gigantproduktionen Eurovision inför några hundra miljoner tittare.

– Det är 300 människor som sitter framför en och man ser dem direkt in i ögonen. Då får man direkt responsen om de inte gillar det eller skrattar. Det blir naket på något sätt, säger hon.

Hon är aktuell med en andra säsong av SVT Barnkanalens humoristiska tv-serie ”Familjen Rysberg” och hon ska spela en tillknäppt arkitekt i Felix Herngrens SVT-serie ”Bonusfamiljen”.

”Bli mer som Petra Mede för att må bra”

En figur som inte har så många likheter med den riktiga Mede.

– Rollfiguren är långt ifrån sina känslor. Hon borde bli mer som Petra Mede för att må riktigt bra. Nu säger jag inte att jag alltid mår riktigt bra heller. Men den rollfiguren behöver förlösas. Det är motsatsen till hur jag brukar vara på scenen där jag är explosiv och känslosam, säger hon.

Petra Mede blev hyllad för sina insatser som programledare i Eurovision, bland annat i Storbritannien. I sådana lägen uppstår ofta möjligheter att jobba internationellt.

”Primära i mitt liv”

BBC har, enligt uppgifter till Nöjesbladet, visat intresse för att jobba med Mede.

– Jag vet inte hur det ligger till. Jag har ju min agent som jobbar och har kontakt på lite olika ställen. Men just nu är det fokus på ”Bonusfamiljen” och min föreställning som jag ska göra hela våren och även turnera med.

Har du ambitioner på att göra något internationellt?

– Det beror på hur det passar med mitt privatliv. Jag har ju ett barn och hon är ganska liten. Det är det primära i mitt liv. Det finns inget som är viktigare än hennes välmående, med förskola och skola och att det ska tuffa på. Sedan får man se hur det professionella livet kan anpassa sig till det.

Hur mår du i karriären idag?

– Det är alltid en balansgång. Nu är det så att jag är väldigt förtjust i att vara mamma och hade jag inte haft mina agenter så kanske jag inte hade jobbat så mycket alls, eftersom jag tycker att mammarollen är det roligaste. Samtidigt är det så att skulle jag inte jobba så skulle jag sakna det väldigt mycket också.

Mede konstaterar att hon är priviligerad eftersom hon får göra det som hon vill.

– Det är ganska skönt att inte behöva bevisa sig. Det finns ett annat lugn.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag dras mycket till sorg och dramatik”

ÄMNEN I ARTIKELN

Petra Mede