Vännen om Freddie Wadlings sista tid

NÖJE

”Han dog lugnt och utan smärta”

1 av 3 | Foto: "Fläskkvartetten" med (från vänster) Örjan Högberg, Mattias Helldén, Morgan Ågren, Jonas Lindgren, Freddie Wadling, sångare Sverige, Johan Söderberg och Sebastian Öberg.

Vännen och kollegan Sebastian Öberg har vakat vid Freddie Wadlings sida in i det sista.

– Han dog lugnt och utan smärta, säger han till Nöjesbladet.

Nu berättar Freddie Wadlings gode vän och gamla radarpartner Sebastian Öberg, producent av hans sista album och Fläskkvartettcellist, om artistens sista tid.

– Vi har ju gjort så mycket ihop under 30 år. Jag kommer att minnas honom som den respektfulla och godhjärtade personen som han var. Han hade en förmåga att förmedla texter som innan kanske inte sa så mycket, men han gav dessa ett djup och en betydelse, säger Öberg till Nöjesbladet.

Han konstaterar att det finns en del material som skulle kunna ges ut postumt.

– Den sista konserten spelades in. Den sista riktiga konserten var i Malmö i april, säger Öberg.

”Rösten var på topp nu”

Det gäller att diskutera med berörda parter ifall ljudet från den sista konserten så småningom kan ges ut, förklarar han.

– Man vill hedra Freddie och att folk ska få höra det så klart, säger Öberg.

Det allra sista uppträdandet var på Jeanette Bonniers begravning, den 6 maj, där Wadling sjöng ”A whiter shade of pale”.

– Hans röst var på topp nu. Han sjöng så jävla bra nu och han var så uppsjungen. Han var på topp sångmässigt. Det är så jävla synd att man inte får höra mera. Han var pepp som fasen, både inför att göra spelningar och att åka till Gotland för tv-grejen, säger Öberg.

”Jag var där de sista dagarna”

Malmö-spelningen spelades in eftersom det skulle göras en paus på flera månader, och detta skulle hjälpa Wadling och hans team att komma ihåg låtarna.

Öberg berättar om den sista tiden.

– Jag har varit med honom de senaste dagarna. Jag har varit i Göteborg. Efter att han blev sjuk har jag varit med honom på sjukhuset och när han dog. Hans fru Bella var där hela tiden och jag var där de sista dagarna, säger Öberg.

– Han dog lugnt och utan smärta. Jag vill inte gå in på detaljer, fortsätter Öberg.

För några veckor sedan repeterade han inför ”Så mycket bättre” och den sista tiden var Wadling på sjukhus.

Ett av Freddie Wadlings största fans Charlott Stenberg, som är administratör för hans Facebooksida, skrev:

”Det är med ett hjärta fyllt av sorg som jag tyvärr måste meddela att Freddie Wadling, efter ett hastigt sjukdomsförlopp, avled igår den 2 juni. Freddie blev 64 år”.

ARTIKELN HANDLAR OM