Christer Björkmans olämpliga groda får fansen att rasa

avTorbjörn Ek

NÖJE

Svenska Eurovision-chefen i nytt blåsväder - ber om ursäkt efter kritiken

1 av 4

Christer Björkmans nya groda får fansen att rasa.

Som Eurovisionproducent ska han inte uttala sig om årets låtar - men gör det ändå både i engelska tidningar och i spansk tv.

– Han borde hålla sin fula trut stängd, skriver ett av många Eurovisionfans på nätet.

För två veckor sen hamnade han på brittiska förstasidor efter att ha sågat legendariska Eurovision-kommentatorn Terry Wogan. Nu är Christer Björkman i blåsväder igen efter att hans senaste groda i spansk tv har gjort Eurovision-fans över Europa rasande.

 ”Har han ingen känsla för professionalitet?” skriver ett fan med signaturen londoncalling på Eurovision-forumet Esc Nation.

Dömde ut Englands låt

Som tävlingsproducent för Eurovision song contest och den som bestämmer låtarnas startordning i semifinaler och finaler anses det olämpligt att Christer Björkman uttalar sig om de tävlande låtarna.

Ändå har han gjort det upprepade gånger.

För två veckor sedan dömde han ut det brittiska bidraget i dagstidningen I News med orden:

– Nej, det kommer inte att vinna.

Och nu tycker han till igen i spanska tv-kanalen RTVE.

Hyllar egna favoriter

I en intervju, som är dubbad till spanska, uttalar sig Christer Björkman om de så kallade ”big 5”-länderna, som är direktkvalificerade till finalen, och passar på att hylla två av låtarna.

– Jag tycker att Italien och Frankrike gör det väldigt bra, de har två fantastiska låtar. Spanien också, är ganska bra, men inte riktigt lika bra som Frankrike och Italien, säger Björkman enligt den dubbade översättningen.

Björkmans tydliga ställningstagande får nu fansen att rasa.

På populära Eurovisionforumet ESC Nation flödar kritiken.

Sågas av fansen

”Björkman är en idiot och borde inte berätta sina favoriter när han är en av organisatörerna. Han är så irriterande” skriver signaturen Moi tout simplement.

”Han borde hålla sin fula trut stängd” skriver signaturen Hairy Mopkin som får medhåll av signaturen VultureNick: ”Verkligen, speciellt som han bestämmer startordningen”.

Signaturen Monia ger ändå Björkman rätt: ”Det bästa han har sagt på ett tag” skriver hon.

Efter kritiken ber Christer Björkman om ursäkt i ett mejl till Nöjesbladet:

”Mitt uttalande om England baserade sig på förhandstippningarna, men det är självklart att jag borde ha uttryckt mig tydligare så att det inte framstår som min personliga åsikt. I egenskap av tävlingsproducent är det min uppgift att ge alla 43 länder min uppmärksamhet och kreativa feedback, så samtliga får bästa chans att glänsa i tävlingen oavsett min personlig musiksmak. Detta gäller hela teamet som jobbar med tävlingsbidragen. Som head of delegation för Sverige och tidigare medlem i reference group tycker jag att det är viktigt att the big five gör sitt yttersta för hitta de bästa låtarna vilket är enormt viktigt för hela tävlingen” skriver han.