Melodifestivalen 2016

Bara bra om gammel-schlagern misslyckas

Av: 

Markus Larsson

NÖJE

Markus Larsson om kampen mellan den unga och den äldre musiken

GÄVLE. Och om även Linda Bengtzing misslyckas – hur ska seniorschlagern någonsin kunna ta plats i tävlingen då?

Nåja, det är en ickefråga.

Är det ens viktigt längre?

Fjärde deltävlingen blir, precis som de tre tidigare veckorna, en lite underhållande kamp mellan den unga och den äldre musiken.

Utifrån resultaten hittills verkar det som om slätare hy slår mer väderbitna uttryck över 30 år. (Ingen får in David Lindgren, 33, i den här ekvationen, men vad vore världen utan undantag?)

En populär teori skyller på appen. Ständigt denna app. Och visst kan hjärtröster – tryck jättemycket med fingret gratis och din favorit kan få totalt fem röster – locka yngre tittare och skrämma äldre. Vilket i förlängningen ger viss slagsida åt, säg, Lisa Ajax medan After Dark får trampa högklackat i motvind.

Inte ett dugg konstigt

Appens utdelning och utformning kan diskuteras, men det krävs inte direkt kunskaper i teoretisk fysik för att ladda ner den och påverka utgången. Och jag tror inte heller att man automatiskt börjar lyssna på gammeltjoho så fort man passerar 40.

Att gammelschlager allt oftare får kvarsittning i green room är inte ett dugg konstigt. Det är snarare helt i sin ordning och en medveten strategi av SVT.

För vad vore alternativet? Om tävlingen inte föryngrades, genererade hits på Spotify, hittade nya tittare och åtminstone försökte att vara någorlunda 2016 skulle tv-underhållningen inte ens vara blandsaft i dag.

Den hade varit lika daterad som de knäppa klippen Jonas Gardell driver med varje vecka. En syrefattig kuvös där en krympande skara ”Fyra bugg och en Coca-Cola”-fanatiker springer runt i små cirklar och piper efter Lasse Holm.

Räkna aldrig ut Bengtzing

Melodifestivalen hade varit ett avsnitt av ”Historieätarna”. Eller ännu hellre minst en halv säsong i Erik Haags och Lotta Lundgrens självklara uppföljare till sitt populära matprogram: ”Historielyssnarna”.

Det är bra att exempelvis Martin Stenmarck och Linda Bengtzing får spurta i uppförsbacke på lördag. Och ibland går även de gamla enterna ut ur skogen och marscherar mot Isengård. Förra året bevisade bland andra Magnus Carlsson och Hasse Andersson att mossa visst fungerar.

Det går ju aldrig att räkna ut Linda Bengtzing. Hon kan gå vidare med vilket skräp som helst. Det har hon bevisat förr.

Som en känd svensk komiker sa i lördags – Bengtzing kan gå upp på scen och bajsa på svenska örlogsflaggan utan att folk skulle snubbla över vinlådan.

Det ska ses som beröm. Hon är unik.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Bäst på schlager? Klicka här
Publisert:

LÄS VIDARE

Lyxrenoverad bugglåt – med induktionshäll

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen 2016

Melodifestivalen

Linda Bengtzing

David Lindgren

Jonas Gardell

Magnus Carlsson

Lisa Ajax