Alicia Keys

Stjärnorna i protest mot polisvåldet

avLinn Elmervik

Hedrar offren i stark film

1 av 3 | Foto: Skärmdump
Rihanna i filmen som protesterar mot polisvåldet.

Sitta i din flickväns bil med ett barn i baksätet, vara klädd i luvtröja eller sälja cigaretter utanför en butik.

Det är några av anledningarna till att svarta människor skjutits av polis i USA.

Nu protesterar Beyoncé, Rihanna och Alicia Keys mot polisvåldet i en känslosam film.

Det tre minuter långa filmklippet går under titeln ”23 sätt du kan bli dödad på om du är svart i Amerika” och är en del av en kampanj för rörelsen ”We are here” som använder populärkultur för att förändra.

I filmen läser 25 världsstjärnor upp exempel på vad 23 av de svarta amerikaner som blivit offer för polisvåldet gjorde precis innan de sköts. Popstjärnan Rihanna, skådespelaren Rosario Dawson, rapparen Asap Rocky och artisten Pink är några av dem.

Läser upp uppmärksammade fall

Beyoncé beskriver vad som hände när 32-årige Philando Castile sköts till döds i sin bil i början av juli, medan Pharrell Williams läser upp det uppmärksammade fallet med 17-årige Trayvon Martin.

Efteråt visas namn och bild på offren.

I filmen, som är ett initiativ av Alicia Keys, uppmanas tittarna att kontakta president Barack Obama och den amerikanska kongressen för att kräva att polisvåldet mot svarta får ett slut.

”Kräver radikala åtgärder”

– Vi kräver radikala åtgärder för att läka en lång historia av systematisk rasism så att alla amerikaner får samma rätt att leva ett lyckligt liv, säger Keys.

Det är inte första gånger världsstjärnor protesterar mot de senaste tidens dödsskjutningar av poliser i USA.

Under sin ”Formation”-turné har Beyoncé vid flera tillfällen hållit en tyst minut för offren. Bakom henne har de dödade personernas namn visat på en skärm.

ARTIKELN HANDLAR OM