Rickard Söderberg

”Arja har tre ombyten – i första akten”

Av: 

Susanna Hållbus

NÖJE

Rickard Söderberg och Arja Saijonmaa på julturné

Hemma hos tenoren Rickard Söderberg spelas julmusik från september månad.

Och i år ska han på julturné för första gången – tillsammans med schlagerdivan Arja Saijonmaa.

– Det innebär att jag har fått lyssna på mina spellistor ända sen maj. Min man har varit helt tokig, säger han.

I våras var Arja Saijonmaa, 71, mentor för Rickard Söderberg, 41, när han tävlade i ”Let's dance”, ett program där Arja är veteran. Då föddes idén om julkonserterna.

– Vi satt vid hennes piano och spelade, och helt plötsligt började vi båda sjunga och spela på ”Sibelius julvisa”. Inte världens mest kända sång, men båda bara brast ut i en sorts lycka. Vi fann varandra i den sången, säger Rickard.

Glittrigt skägg

Han har äntligen skickat den egna julskivan ”Make the Yuletide gay” till tryckeriet. Målet har varit att den ska låta som Natalie Coles första julskiva.

– Nu vet jag att jag bara kommer komma en tiondel på vägen, för Natalie Cole är Natalie Cole. Men det har varit min dröm.

På omslaget har Rickard glittrigt skägg i alla regnbågens färger. Ändå tror han inte att han kan bräcka Arja i glamour på scen.

”En schlagerdiva”

– Arja är en schlagerdiva. Jag vill bara vara en. Redan nu när vi träffades och skulle repa så avslöjade hon att hon ska ha tre ombyten i första akten.

Båda är klassiskt skolade musiker. Publiken som älskar Puccini och Schubert kommer inte att gå hem besviken.

– Det ska bli fantastiskt att dela scen med Arja, för hon är en så otroligt karismatisk artist. Och sen att få göra jullåtarna från skivan, i sprillans nya arr av de coolaste arrangörer jag vet, säger Rickard.

Obligatoriska låtarna

Som expert på stämningsfulla spellistor har han några jullåtar som alltid måste vara med.

– När man sitter ner och verkligen lyssnar är det ju ”O Helga Natt” med Jussi Björling. Den får man inte missa. Om det är en bakgrundsskiva, då ska det vara Ella Fitzgerald, Doris Day, Barbara Streisands julskiva från 1967, Natalie Cole. Mmmm...

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag önskar att alla tar lite av julklappspengarna och ger dem till någon som behöver annat än tingeltangel. En tröja, en mössa, ett par strumpor, en bit mat eller ett vaccin, säger Rickard Söderberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Rickard Söderberg: ”Man dödar någon med en fruktkniv”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rickard Söderberg

Arja Saijonmaa