Rysk jurymedlem petas efter regelbrott

avAndreas Hansson

Publicerad:

Publicerade klipp från det ryska sammanträdet om kvällens röster

Screenshit från livesändingen

Det hemliga jurysamtalet direktsändes rakt ut på nätet.

EBU larmades sent i natt och har nu petat jurymedlemmen.

– Sedan i går natt har vi kartlagt vad som hände i det ryska juryrummet, säger Eurovision song contests eventchef Sietse Bakker till Nöjesbladet.

I ett sju minuter långt klipp sände en av Rysslands jurymedlemmar från det stängda juryrummet. Under sammanträdet gav jurygruppen sina poäng till bidragen i kvällens första semifinal utifrån gårdagens publikrep. Klippet sågs av flera tusen personer.

Sent i natt larmades EBU om händelsen och har under dagen först diskussioner med det ryska tv-bolaget RTR som själva föreslog att den ansvariga medlemmen skulle stängas av. Under eftermiddagen petades personen från årets tävling och får sina röster från gårdagen ogiltigförklarade.

Avslöjade poängen

– Sedan i går natt har vi kartlagt vad som hände i det ryska juryrummet. Vi har sett till att översätta det som sägs i videon och talat med den oberoende notarien som var närvarande och dessutom med den ryska projektledaren för juryröstningen som också var närvarande tillsammans med sin assistent, säger Eurovision song contests eventchef Sietse Bakker till Nöjesbladet.

EBU konstaterar att det inte är ett regelbrott att sända live från juryrummet så länge man inte avslöjar poängen, men däremot anser man att tilltaget inte är i enlighet med den atmosfär man vill att tävlingen ska ha och medför risk för att resultat skulle kunna avslöjas.

Armenien klarade sig

Under sammanträdet uttalade sig en annan medlem positivt om det armeniska bidraget med motiveringen att hens partner kom från Armenien.

Den medlemmen stängs inte av.

– Vi har undersökt om jurypoängen är ärligt avlämnade och riktiga och har kommit fram till att de är det. Jag kan inte gå in på varför eftersom det skulle kunna komma att avslöja detaljer om jurypoängen, men det var viktigt att komma med ett beslut om det här före kvällens livesändning, säger Sietse Bakker.

Publicerad: